Tévedés, ez nem Audi

2015.04.22. 16:03

A kínai autógyártás egy érdekes kinövése a Zotye: készült náluk többféle típus licenc alapján, és készültek hasonmások is, amilyen például a VW Touaregre meglepő mértékben emlékeztető T600. Ez utóbbi tervezési elv alapján épült a T700 is, amely meglepő hasonlóságot egy Audi szedánhoz – nehéz eldönteni, hogy inkább az A4-es, vagy az A6-os volt-e a példakép – csak az arányai és a hűtőmaszkja nem stimmel teljesen.

A külső hasonlóság nem is olyan feltűnő, mint a belső téré: ott válik igazán egyértelművé, hogy honnan másoltak a kínaiak. A teljes elrendezés, a díszbetétek formája – minden az A6-ost utánozza. Vannak persze apró eltérések – épp annyi, hogy nehéz legyen fogást találni a Z700-ason. Van egy olyan érzésünk, hogy a Zotye tervezőinek jó oka volt a másolásra, a fantázia hiányán túl is. A kínai pártvezetés ugyanis néhány éve kiadta az irányelvet, hogy a regionális vezetők is törekedjenek a hazai modellek használatára. Ők pedig az elmúlt bő 15 évben nagy részben Audikat használtak, azaz egy Audi-szerű modellel a Zotyének jobb esélye van megfogni a zsíros állami megrendeléseket, mint ha önálló modellt fejlesztettek volna hasonló befektetéssel.

A típus műszaki megoldásairól nem tudni sokat, csak annyi derült ki, hogy hatfokozatú automata váltóval gyártják, és 1,8 literes 150 lóerős, vagy 2 literes 177 lóerős motor turbós négyhengeresek közül választhatak majd a vásárlók.