Lelepleződött a következő Civic

2015.04.23. 11:36

Az aktuális Civic szedán leginkább célszerűsége és minősége teszi Észak-Amerika egyik legnépszerűbb kompakt modelljévé, de a világ más részein teljesen elfogytak a típus vásárlói. Talán ennek is köszönhető, hogy a Honda láthatóan megpróbálkozik egy drasztikusabb stílusváltással – vagy legalábbis erre utalnak a védjegy-hivatalból kiszivárgott vázlatok, amelyek ritkán hazudnak.

A Civic Coupé tanulmány bemutatása óta persze sejthetjük, hogy a Honda ismét megpróbálkozik a formatervezés egy érzelmesebb megközelítésével – a meglepetér itt az, hogy a szedán is kupé-szerű tetővonallal készül majd, ami hatalmas stílusváltást jelez az aktuális és az egy generációval korábbi modellek sivár unalmához képest. Ezzel Észak-Amerikában is feldobhatják az eladásokat, ahol mostanság egyre jobban szorongatja a Civicet a Toyota Corolla, de az sem lehetetlen, hogy Japánban és Európában is volna mit keresni ezzel a formával, ahol a Civicet egyre nehezebb volt eladni az elmúlt évek során. Emellett az is elképzelhető, hogy az új, sportosabb forma egyben feleslegessé teszi az Európában gyártott három- és ötajtós változatokat, így a Honda ismét egyféle Civicet árulhatna minden nagyobb piacon.

A Civic tizedik generációját állítólag már az ősz folyamán elkezdik forgalmazni Észak-Amerikában, azaz a bemutatóra talán még a nyáron sor kerül, ám azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen műszaki tartalommal érkezik az újdonság. Egyes információk szerint egy 1,5 literes benzines négyhengeres alkotja majd a motorválasztékot, amely az olcsóbb kivitelekbe feltöltés nélkül, az erősebb változatokba viszont turbófeltöltéssel kerül be. Így ez az egyetlen blokk válthatja az 1,4, 1,6 és 1,8 literes motorokat a Civicben, és később talán más Hondákban is.