Öt új hobbiterepjárót ígér a Volkswagen

2015.04.29. 06:19

A Volkswagen gyenge pontja Észak-Amerika: hiába nőtt az autók iránti kereslet, a márka eladásai 10%-ot csökkentek tavaly. Ezt a régi problémát szeretnék megoldani öt új fejlesztésű modellel, amelyek teljes szabadidőautó-családot alkotnak majd. Ám az új típusok nem csak Amerikában lesznek kaphatók.

Az információ egyenesen a VW márka műszaki igazgatójától, Heinz-Jakon Neussertől származik, aki New Yorkban beszélt az új fejlesztési irányról. A új modellek közt ott lesznek a Tiguan és a Touareg utódai, illetve egy még nagyobb, de a Touaregnél olcsóbb, amerikai gyártású hétüléses modell. A meglepetés a két kupé: korábban ilyen tervekről nem lehetett hallani, bár azok után, hogy a BMW után a Mercedes is ebbe az irányba indult el, nem csoda, hogy a Volkswagen is úgy döntött, elkészíti a saját verzióját.

A VW az elmúlt években rengeteget fektetett az amerikai piacon való terjeszkedésbe, eddig nagyon kevés sikerrel. Pedig felhúztak egy új gyárat, ahol a kifejezetten Észak-Amerikára szabott, az európainál nagyobb és egyszerűbb Passat változatot gyártják, de a Mexikóban készülő Jettát is úgy alakították át, hogy árban is versenyezhessen a két legnépszerűbb modellel a kategóriájában, a Toyota Corollával és a nágyajtós Honda Civic-kel. Mindez azonban nem hozott érezhető javulást, sőt: tavaly 367 ezer autót adott el a VW Észak-Amerikában, 10%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy a piac 6%-ot erősödött ugyanezen időszak alatt.

Számunkra persze az a hír érdekes része, hogy az új szabadidő-autókat globális modellnek szánják, sőt, Európában egy negyedik típus is bekerülhet a kínálatba, a 4 méteres kategóriába tartozó, Polo alapú Taigun, amely a Nissan Juke kategóriájában versenyez majd. Így összesen hatféle VW hobbiterepjáró alkotja majd a kínálatot, a jelenlegi kettő helyett.