Csoda: neten lekérdezhető óraállás

2015.05.11. 14:43

Csapágyasra hajtottuk a billentyűzetet az elmúlt néhány évben olyan cikkekkel, amelyekben áhítoztunk az óratekerés elleni egyetlen ismert ellenszer, a könnyen lekérdezhető kilométeróra-állás adatbázis után. Közel vagyunk a célhoz: a KEKKH-nál már az utolsó simításokon dolgoznak.

Több mint három éve, 2012. január elseje óta minden műszaki vizsgánál, illetve tulajdonosváltásnál rögzítik az autók kilométeróra-állását egy központi adatbázisban, amelyet a KEKKH, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vezet. Mostanáig a tájékozott állampolgár, aki megalapozott döntést akart hozni a használtautó-vásárlásnál, az okmányirodában kérhette le a rögzített óraállásokat írásban, 1250 forintért, és az adatszolgáltatásra jellemzően több mint egy hetet kellett várnia.

A KEKKH tájékoztatása szerint már a nyáron elérhetővé válhat az adatbázis netes lekérdezhetősége a honlapjukon. A szolgáltatást ügyfélkapus regisztráció után lehet majd használni, díja autónként 275 forint lesz, de eljárásonként minimum 625 forint. A központi adatbázisban rögzített óraállások azonnal megjelennek, illetve az lekérdező kap majd egy egyszerűsített határozatot is az ügyfélkapus tárhelyére.

További fejlesztésként bevezetik az úgynevezett adategyezőség-ellenőrzést is, ami azt jelenti, hogy bizonyos adatokat beírva kapunk egy igen/nem választ, hogy ezek megegyeznek-e a központi nyilvántartással. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen adatokat lehet majd így ellenőrizni, de adott esetben ez is hasznos lehet, amikor az ember toporogva bizonytalankodik a megvásárolni kívánt autó mellett.

Ha nem is tudja teljesen megszüntetni az óratekergetést, a nyilvános, akár okostelefonról is azonnal elérhető adatbázis óriási előrelépés. Persze, a külföldről frissen behozott autókra nincs hatása, és az is igaz, hogy elméletben vissza lehet pörgetni a kilométerórát minden bejegyzés (pl. műszaki vizsga) előtt, de a szélsőséges eseteket leszámítva nagy tisztulás elébe nézhet a belföldi használtpiac. A következő években egyre gyarapodó és egyre növekvő értékű adatbázis által követhetővé válik majd a magyar autók sorsa, ami az online lekérdezhetőséggel minden óvatos használtautó-vásárló kezében hatékony fegyver lesz a manipulált autók kiszűrésére, és ez várhatóan automatikusan visszaszorítja majd a belföldi autók tekergetését.