Négy új Suzuki jön négy év alatt

2015.05.13. 16:37

A brit Autoexpress értesülései szerint a Suzukinál zöld utat kapott három további újdonság a következő négy évre, ami, tekintve, hogy már az elmúlt években is elég dinamikusan frissítették a kínálatot, meglepő. A kínálat tetején egyelőre az SX4 S-Cross és a Vitara marad, a következő években a kisebb személyautókra koncentrálnak a Suzukinál.

Az első újdonság az iK-2 tanulmányra emlékeztető nagyobb Swift lesz. Ez állítólag már a következő év vége felé megérkezik, majd 2017 elején jön a Sport változat is. Az autó nagyobb lesz, mint a jelenlegi Swift – elsősorban a csomagtér méretét igyekeznek javítani, ha igazak a pletykák – és úgy tudjuk, ebben találkozhatunk elsőként a Suzuki új, ezres turbómotorjával, amely később egyre több modellben bukkan majd fel. Várhatóan ennek egy változata kerül a következő Swift Sportba is, amely legalább 150 lovas lesz.

Ez azonban csak az első lépés. Megvalósítják az iM4 tanulmány szériaváltozatát is. A magas, dobozforma típussal a Fiat Panda 4x4 vetélytársát alkotja meg a Suzuki, amely elsősorban azért épített utakra készül majd. A magas, keskeny modell várhatóan 2018-ra készül el, miután a Swift bevezetését sikeresen levezényelték, és ebbe a típusba már nem csak turbómotor jut, de valamiféle hibrid hajtásrendszer is, ha minden igaz.

Az új, szögletes kiskocsi után pedig jöhet a Jimny utódja, mintegy húsz évvel az előző modellváltás után. Azt mondják, itt igyekeznek megtartani az aktuális modell karakterét, azaz továbbra is a terepjáróképességeken lesz a hangsúly, akár az épített úton való vezethetőség rovására is. A Suzuki látszólag olyan típusú karriert szán a Jimnynek, amilyet a Jeep Wrangler futott be korábban, nem is esélytelenül, hisz rég nincs a mini-terepjáróhoz még csak hasonló sem a piacon.

Úgy látszik, lassan a Suzukinál is felismerték, hogy ésszerűbb palettára van szükség, kevesebb átfedéssel, és láthatóan erre is törekszenek – talán 2018 végére össze is áll egy, a mainál hatékonyabb és vonzóbb európai választék.