Új Porsche igényes amatőröknek

2015.05.15. 16:00

A 911-es minden generációjából többféle versenyautó készül – ezek közül a GT3 R az egyik legvisszafogottabb. A Porschénél azonban ezt is aktívan fejlesztik: az új változatot számos ponton igyekeztek hatékonyabbá tenni.

Az autóba a jól ismert hathengeres bokszermotor négyliteres változata kerül, változó szelepvezérléssel és közvetlen befecskendezéssel. A gyáriak szerint ugyan több mint 500 lóerős, de a versenypályán kevesebb lesz, miután az FIA szűkítőjét elhelyezik a szívórendszerben. Ugyanakkor a tervezők nem csak az autó teljesítményét igyekeztek növelni, de a fogyasztás csökkentése is a célok között szerepelt, hisz a típust jórészt hosszú távú sportkocsiversenyeken használják majd, ahol nem mindegy, hogy hány körönként kell kiállni üzemanyagért.

Az új modellen nem látszanak forradalmi változások, viszont a részleteken látszik, hogy sokat tökéletesítették a GT3 R-t. Módosítottak a hátsó légterelőn, a hűtőrendszeren, a karosszéria aerodinamikai kialakításán és a fékeken – például elhagyták az oldalsó hűtőket, és minden radiátort az autó orrában helyeztek el, ami egyszerűbbé tette az autót, és egyben hozzájárul a légellenállás csökkentéséhez és az autó egyensúlyának javításához. Hasonló célt szolgál a tengelytáv 8,3 centis növelése, amely állítólag kiszámíthatóbb viselkedést eredményez gyors kanyarokban.

Ez persze nem a legdrágább Porsche versenyautó, de az azért egyértelmű, hogy a gyáriak igyekeztek javítani a versenyképességén, így számos fejlesztést átvettek a pénzért megvásárolható csúcsváltozatból, a GT3 RSR-ből. Abszolút értékben persze ez a visszafogottabb változat sem olcsó – 429 ezer euró a nettó ára, ehhez jön még az egyes országok forgalmi adója, azaz itthon olyan 166 millió forint volna egy-egy példány ára. Ez azonban nem szokatlanul drága, olyan versenygépet, amely mindenféle módosítás nélkül versenyképes, ebben a kategóriában más sem nagyon kínál.