Eldőlt: jön az óriási-Audi!

2015.05.24. 10:18

Anélkül, hogy konkrét kapaszkodókat mellékelt volna, az Audi azt mondja, döntöttek a Q-széria bővítéséről. Mindkét irányba szélesedik a kínálat, és jön egy full elektromos óriás-SUV.

X-Tomi látványterve a Q8-ról
X-Tomi látványterve a Q8-ról

Nem meglepő húzás a bejelentés azután, hogy évek óta megy a pletyka egy Q7-nél nagyobb, és egy Q3-nál kisebb városi terepjáróról, nemrég pedig Rubert Stadler Audi-elnök nyilatkozta, hogy öt-tíz éven belül minden második eladott autójuk SUV lehet. A márka fejeseinek pénteki ülésén meg is született a döntés: lesz kínálatbővítés. Négy évet kell várni, míg a SUV-család tetejére megérkezik a Q7-nél kupésabbra, sportosabbra ígért Q8, ami méretében valószínű az A8 513 centijéhez áll majd közel, azaz érezhetően nagyobb lesz a brutális kiállású, friss, második generációs, 505 centi hosszú Q7-nél. Az Audi nem titkoltan a kínai és az amerikai piac igényeire készíti új óriását, ahol az várhatóan a BMW X7-tel meccsel majd.

A BMW X7-es amatőr látványterve
A BMW X7-es amatőr látványterve

Már konkrét modellként beszélnek az elektromos nagy-SUV-ról is, amely Q6 néven jöhet. Ennek alapja állítólag a Q7 lesz, amibe belepakolnak egy 100 kilowattórás akkumulátorcsomagot, amivel 500 kilométeres hatótávot tudna. Ez már annak ismeretében is érdekes, hogy a dízelváltozat alulról súrolja a két tonnát, ennyi akkumulátorral pedig mázsákkal lesz ez nehezebb. A Q6-ot egy évvel a Q8 elé ígérik, 2018-as érkezésekor pedig már lesz egy direktkonkurense a Tesla Model X-szel.

A három új városi terepjáró közül leghamarabb a Q1-et várhatjuk – az Audi már jövőre bemutathatná a márka terepjáróinak új belépőszintjét.