2015.06.07. 10:08

Hyundai Santa Fére cserélte korábban használt Mercedesét Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren tűnt fel először az új pápamobillal.

Ferenc pápa tavaly már tett egy látogatást Dél-Koreában, amikor szintén egy hasonló autóban utazott. Őszentsége flottájához azonban most egy egyedi építésű Santa Fe csatlakozott, ugyanis kabrióvá alakították a hobbiterepjárót. A Mercedeshez képest pedig valamivel keskenyebb is az autó, így szűkebb utcákban is könnyebben manőverezhető.

Elöl két-, hátul háromszemélyes a Santa Fe, a hátul ülők be- és kiszállását pedig egy fellépő is segíti, így az egyházfő mozgását is megkönnyítették. Ugyanakkor nem szereltek rá golyóálló üvegkabint, amely Ferenc pápa testi épségét óvná. Műszaki szempontból számottevő különlegessége nincs a Hyundainak, a jól ismert 2,2 literes CRDI dízellel szerelték ezt a nem mindennapi példányt is.

A dél-koreai gyártónak természetesen nincsenek további tervei a kabriósított Santa Fe sorozatgyártására. Nem kívánnak a hasonló műfajban korlátozottan sikeres, éppen ezért tavaly el is kaszált Nissan Murano CrossCabriolet nyomdokaiba lépni.