Ma vegyél benzinnyelőt, holnap már nem lehet

2015.06.12. 06:16

A napokban rendezett G7 csúcson a világ egyéb fontos dolgai mellett arról is megállapodtak, hogy az évszázad végére nullára kell csökkenteni a fosszilis üzemanyagokból származó emissziókat. Vagyis a kőolajból lepárolt üzemanyagoknak, a benzinnek és a dízelnek befellegzett, ha a szép szándékot tettek is követik.

A világ hét befolyásos országát, az USA-t, az Egyesült Királyságot, Németországot, Kanadát, Japánt, Franciaországot és Olaszországot tömörítő csoport 2050-ig drasztikusan, 40-70 százalékkal szeretné csökkenteni a fosszilis, vagyis nem megújuló üzemanyagokból eredő emissziókat, majd a terv szerint 2100-ig teljesen el kellene szakadni ezektől. Hogy ezt pontosan hogyan szeretnék megvalósítani, arról nem esett szó, de az országok vezetőinek csúcstalálkozóján nem is a részletes tervek kidolgozása a cél, hanem az irány meghatározása, amerre haladunk. És ha úgy is érezzük, hogy ez az ultrahosszútávú szándéknyilatkozat komolytalan, hiszen senki nem vállalt semmilyen kötelezettséget, mégis súlya van annak, ha hét ilyen befolyásos személy közösen kimondja, mire kellene törekedni.

Már ma is látszik, hogy világszerte évtizedről évtizedre nyesik vissza a törvényhozók az autók fajlagos fogyasztását, ha másképp nem, papíron, és bár tudjuk, hogy a fosszilis energiafogyasztás messze nem csak a közúti közlekedésben merül ki, könnyen megjósolható, hogy az autózást még szigorúbb szabályok közé fogják szorítani a jövőben.

Könnyen lehet, hogy nem csak a sokak által elsiratott szívómotorok, de minden pazarlónak kikiáltott jármű lassan eltűnik a kínálatból, és bizonyos örömökről valóban kénytelen lesz mindenki leszokni, az autózás pedig hosszú távon egészen más irányba fordul, mint ahogy ma ismerjük. De 85 év hosszú idő, közülünk kevesen fogják megérni.