A Focus RS a legerősebb forró kompakt?

2015.06.25. 13:53

A Ford korábban csak annyit árult el a Focus RS-ről, hogy 320 lóerőnél többet tud majd – most viszont azt is elárulták, mennyivel. Most azonban – véletlenül épp az új Civic Type R bemutatása után néhány héttel – azt is elárulták, hogy pontosan mekkora teljesítményt facsartak ki a 2,3 literes turbómotorból.

A pontos adat 350 lóerő és 440 Nm csúcsnyomaték – ez utóbbi azonban 470 Nm-re emelkedhet 15 másodpercre, azaz egy-egy padlógázas gyorsítás erejéig. Igaz, szigorúan véve így sem a kategória királya az RS – az még mindig a Mercedes A45 AMG a maga 360 lóerejével – de a tömeggyártók közül más nem kínál ilyen erős kompaktot. A Civic Type R-rel való összehasonlítás szintén nem egészen korrekt, hisz a csúcs-Focus összkerék-hajtású, azaz a fronthajtásúak közt még mindig a Honda a király, ha a teljesítményt nézzük, de a vásárlók az efféle nüanszokat kevésbé nézik, mint a nyers lóerő-adatot.

Érdekes, hogy a Ford a teljesítményadatokkal együtt sem hozta nyilvánosságra az RS dinamikai adatait, azaz a gyorsulásról és a végsebességről még mindig hallgatnak. Talán a hét végén ez is változik, hisz a Goodwood Festival of Speed-re az RS-t is megtáncoltatják a közönség előtt, persze Ken Blockkal a volánnál. A lassan csepegtetett információk taktikája persze érthető: bár már februárban megmutatták, a Focus RS forgalmazását csak az év vége felé kezdik – addig pedig nem könnyű fenntartani a közönség érdeklődését.