Lunar Quattro: Audi a holdra

2015.06.26. 17:05

Szokatlan, hogy egy autógyártó is részt vegyen valamiféle űrkutatási programban, pedig az Audi most épp ezzel a céllal épített egy különleges négykerekűt. A cél a Google Lunar XPrize megnyerése, azaz 30 millió dollár a tét.

A feladat relatíve egyszerűnek tűnhet: olyan járművet kellett építeni, amely a holdon sikeresen landolva legalább 500 méteres szakaszt képes felfedezni. Az Audi holdjárója ennek megfelelően elég egyszerű szerkezet: nagyrészt alumíniumból készült, kézikocsi-jellegű készség, nagy vízszintes platóval, ami itt a napelemek elhelyezését szolgálja. Négy kerekét négy villanymotor hajtja, amelyeket egy Li-ion akkucsomag táplál – ezt töltik a napcellák. A jármű nem épp a sebességéről lesz híres, az elvi csúcssebessége 3,6 km/h, azaz lassú gyalogtempóban képes haladni, viszont így a beépített nagy felbontású sztereóükamerákkal elég pontosan feltérképezheti a környezetét. Ezen felül van rajta egy úgynevezett tudományos kamera is, amely állítólag a felszíni anyagok vizsgálatára is alkalmas. A Lunar Quattro természetesen vissza is tudja sugározni a képeket és egyéb eredményeket a Földre.

A tervek szerint a járművet 2017-ben juttatnák el a Holdra, az Apollo 17 leszállási helyéhez közel. Ez volt az utolsó ember irányította holdra szálló misszió, amely 1972-ben egyebek közt – az Apollo 15 és 16 után harmadikként – holdjárót is vitt magával. Így az Audi gépe elvben távoli elődjéről is küldhet majd haza néhány képet.