Tessék nézni, ez itt az autózás jövője

2015.06.26. 06:06

A Chevrolet Volt nem igazán hozta az elvárt eredményeket, hát a GM vezetői most más irányból támadják meg a környezettudatos – vagy legalábbis annak látszani próbáló – vásárlók pénztárcáját. Készül a Tesla olcsó alternatívája, a tisztán elektromos Chevrolet Bolt.

Első pillantásra olyan, mintha a tesztautó-kémek egy felvételét látnánk, pedig ez a gyáriak műve: a káoszmintás prototípust természetes környezetében, a Milford tesztkomplexumban mutatha meg a klip, ahogy mindenféle méréseket végeznek rajta. Mit is akarnak ezzel? Csak jelezni, hogy a munka folyik, még ha nem is látszik belőle semmi a külvilág számára. Maga az autó nem különbözik lényegesen az azonos nevű tanulmánytól, vagyis csak annyiban, amennyiben a szériamodellek és a tanulmányautók általában, azaz a végleges autón racionális méretű kerekeket, olcsóbb lámpatesteket, más tükröket látunk.

A GM tervei szerint a Bolt 320 kilométert tehet majd meg egy töltéssel, és megpróbálják az árát a 30 ezer dolláros, azaz aktuális árfolyamon számolva 8,3 millió forintos határ alatt tartani. Egy ilyen apró autóért persze ez sem tűnik kevésnek – ennyiért két Cruze vagy egy Impala kapható, de akár Camaro vagy Silverado is, ha csak a márka kínálatát nézzük is – de a környezetbarát autók piacán nem rossz ajánlat, hisz a Nissan ugyanennyiért vesztegeti a Leafet, rövidebb hatótávval és ügyetlenebb formatervvel.

A nagy kérdés az, hogy mikorra lehet a prototípusból szériamodell. A GM nyilván meg szeretné előzni a Tesla Model 3-at, amely 2018-ban érkezik, illetve a Nissan Leaf következő generációját, amely valószínűleg már hasonló hatótávolságú lesz, mint a Bolt.