Durva gyári versenygép VW Golfból

2015.07.11. 07:17

A Volkswagen Motorsportnál készült a Volkswagen Golf VII versenyváltozata, amely a hivatalos verzió szerint egyelőre csupán a lehetséges igények felmérésére készült. Ennek ellenére már biztos, hogy két autót elindítanak éles versenyen is.

A Golf Race Concept elég komoly pályagépnek tűnik már első ránézésre is. A gyárihoz képest oldalanként legalább egy arasznyival kiszélesített karosszéria és futómű. hatalmas légbeömlők és 18-as felnik uralják a látványt. Így, fehérben a végletekig célszerű benyomást kelt, de még így is elég agresszív jelenség. Belül persze egyetlen kagylóülést és homológ bukókeretet találunk, a kárpitozás és a műszerfal is csak nyomokban maradt meg – az egyetlen részlet, ami a kényelmet juttathatja az eszünkbe, az Alcantara burkolat a kormánykeréken. Az autó orrába a VW szabvány kétliteres, négyhengeres turbómotorját építették, ebben a kivitelben 330 lóerős, a maximális nyomatéka pedig 410 Nm. A váltó duplakuplungos automata, amelyet itt a kormány mögötti kapcsolófülekkel lehet működtetni.

A terv az, hogy ezzel a géppel megpróbálják felmérni, milyen esélyeik lennének a készen vásárolható versenyautók piacán. Ez ugyanis számos márka számára jól működő, nyereséges üzletnek bizonyult. Erre a célra a TCR nevű túrakocsi-sorozatot nézték ki, ahol két ilyen Golf indul a Team Engstler színeiben a következő futamon, a Red Bull Ringen, így az érdeklődés mellett azt is felmérhetik, hogy a jelenlegi technika mennyire versenyképes. A VW Motorsport vezetője, Jost Capito azt mondja, a TCR kategóriát ígéretes lehetőségnek tartja, amely nemzeti és nemzetközi szinten is megfizethető és kiegyensúlyozott, de változatos versenyeket tehet lehetővé, ha elterjed.

A TCR az idén indult útjára, és a tervezett 11 futamból eddig hét zajlott le. A szervezők azt remélik, hogy később több nemzeti bajnokság is indul majd – egyelőre egy Ázsia-bajnokság létezik a nemzetközi kupán kívül – és ezt a célt nagyban segíti a VW érdeklődése. A mezőny pillanatnyilag Audi TT, Seat León, Opel Astra, Honda Civic és Ford Focus ST típusú autókból áll.