2015.07.12. 10:02

Idén nyáron szinte sorra követik egymást a fogyasztási rekordok. Június közepén egy Audi A6 2.0 TDI Ultrát vezetett sikerre Rebecca Jackson és Andrew Frankel, akik 14 ország érintésével produkáltak végül 3,1 liter/100 kilométeres adatot. Nem sokkal később pedig egy egyedi szövegezésű rekordot tudott felállítani egy másik páros is, Honda Civic Tourerrel.

Az Egyesült Államokban két újságíró, Wayne Gerdes és Bob Winger egy Volkswagen Golf TDI-t választott csúcskísérletéhez. Ők összesen több mint nyolcezer mérföldet, átszámítva 13250 kilométert tettek meg, közben pedig az USA 48 államát érintették. Útiköltségük kevesebb mint 300 dollárra rúgott.

Persze az ő teljesítményük is elég különleges, a Guinness Rekordok Könyvébe ugyanis „a legkisebb üzemanyag-fogyasztás az Egyesült Államok 48 államának érintésével, nem hibrid autóval” néven kerültek be. Az eredményük 2,9 liter száz kilométerenként, ami ugyan elmarad az európai hondás csúcstól (2,82 liter), de azért így sem rossz.

Wayne Gerdes egyébként nem először próbálkozott hasonlóval. A most megdöntött rekordot is ő tartotta, méghozzá egy 2013-as Passat TDI-vel. Akkor 3,02 liter gázolajt égetett el száz kilométerenként. Ezek az adatok nyilván nagyon körültekintő, óvatos és egyenletes vezetés eredményei, a mindennapi forgalomban hasonlót aligha érhetünk el.