Kifújja mindenki orrát a Tesla SUV

2015.07.21. 00:00

Elon Musk, a Tesla első embere összetett egy személyiség. Szeret nagyot mondani és ezt a mondanivalóját sokszor hajlamosak félvállról venni a nyegle autóipari nagyok, a másik oldalon viszont nem egyszer meg is csinálja, amit a fejébe vett. A Model S-nek annak idején mi sem jósoltunk nagy jövőt, aztán lám-lám: a tehetősebb országokban lépten-nyomon belebotlunk egybe sőt: a gyorstöltő-hálózat is kezd egyre kiterjedtebb lenni. Miután alaposan kipróbáltuk mi is elismertük: itt valami komoly dolog született, nem autóipari fércmunka.

Elon Musk pedig nem állt le és a Model X-szel megtalálta a lehetetlen autóipari célcsoportot: azokat, akik szeretnek SUV-ban ülni, ellenben nem kormolnának a többiek orra alá. Vonatkoztassunk el most attól, hogy mikorra sikerül megújuló forrásokból fedezni az összes leendő elektromos autó energiaigényét és próbáljuk megérteni a tényt, hogy a Model S-hez már kapható 90 kWh teljesítményű akkucsomaggal a leendő Model X nevű SUV 3,4 másodperc alatt gyorsulhat százra. Ez elég rideg adatnak tűnik, hiszen abszolút szupersportautó-teritórium volt ez eddig (ha nem számítjuk a hiperkönnyű, nagyteljesítményű Caterhameket és Radicalokat).

Nem tudjuk, hogy valós-e az adat, mert hivatalos mérést még senki nem végzett, de ezen szám kiszivárogtatása illetve az autóikat már kifizető, de még nem megkapó vásárlók közé dobása sikeresen fenntartja az érdeklődést a típus körül, melynek bemutatkozását ezúttal 2016 elejére ígérik. Ha megcsinálják, akkor egy biztos: egy újabb haszontalan rekorddal többet kap a világ.