Német fiataloké a 0-100-as gyorsulás világrekordja

2015.07.23. 16:19

Rekordot döntöttek a stuttgarti egyetem hallgatói. A fiatalok immár magukénak tudhatják a 0-100 km/h-s gyorsulás elektromos hajtású világcsúcsát. Ehhez ráadásul nem is volt szükségük több száz lóerős teljesítményre.

A Green Team nevet viselő csapat a Formula Student megmérettetéseire tervezte és készítette el a kereken száz kilowattos (136 lóerős) teljesítmény leadására képes, elektromos versenyautót. Az összkerekes gépet négy villanymotor hajtja, tömege 160 kilogramm, tehát minden kilowattjára 1,6 kilogramm jut. Összehasonlításképpen: a Bugatti Veyron Super Sport esetében ez az érték 2,08, míg a Porsche 918 Spydernél 2,5.

Az autót vezető csapattagnak mindössze 1,779 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből elérje a száz kilométer per órás sebességet. Ez azt jelenti, hogy csupán egy hajszállal, egészen pontosan hat ezredmásodperccel tudta túlszárnyalni a korábbi csúcsot. Igaz, ezen a szinten már minden egyes ezrednek nagy jelentősége van. Nagy kérdés, meddig lehet még faragni az eredményen.

A villámgyors csúcs egyelőre nem hivatalos, azt ugyanis a Guinness Rekordok bizottságának kell hitelesítenie. Erre viszont néhány hetet minden bizonnyal várni kell.