Minden Tesla milliós veszteséget hoz

2015.08.11. 15:58

Aki azt gondolta, a Tesla Model S jó üzlet, úgy tűnik, tévedett. A villanyautó-gyártás durva veszteséget hoz – csak az idén durván 47 millió dollárt éget el a vállalat. Nagy kérdés, hogy eleve így akarták-e, vagy csak így sikerült.

A Tesla körül a kezdetektől akkora volt a hírverés, és a Model S olyan drága divatcikk, hogy fel sem merült senkiben a lehetőség: ez az egész a tulajdonosoknak is veszteséget hoz. Pedig valahol logikus: a piaci bevezetés minden új terméknél drága buli, hacsak nem adják irreálisan sok pénzért. Mindenesetre a Reuters becslése szerint a vállalat minden egyes autón vagy négyezer dollárt veszít, ami az idén várható 55 ezer eladott autó után nem kis összeg.

Ami biztos, hogy a Tesla pénzügyi tartalékai egy év alatt 2,67 milliárdról 1,15 milliárd dollárra zuhantak, amiben nyilván a folyamatban levő modellfejlesztések költsége is benne van, de ijesztő, ha azt nézzük, hogy a cégnek bevételi forrása nincsen, és ilyen tempóval költve a pénzt jövő ilyenkor már csődben lehetnek.

Nagy kérdés, hogy a Model X-szel tudnak-e majd pénzt keresni, vagy sem – alighanem ezen múlik, hogy a Teslának lesz-e jövője, vagy sem.