Győrben nincs időpara

Terv szerint a magyar Formula Student­ csapat

2015.08.22. 14:44

Tamás, a csapatfőnök félresöpör pár drótdarabot az asztalán, és egy időre félrerakja a plakátot, amit éppen csinált. A másik teremből flexelés zaja szűrődik át, be kell csuknunk az ajtót, ha hallani akarjuk egymást. A műhelyben egyébként feltűnően nagy a nyugalom. Egy-egy csipkelődő megjegyzés azért elhangzik, de semmi kapkodás, kiabálás vagy fejvesztett rohanás. A srácok egy része a laptopok előtt ül a prezentációkkal és kötelező tervdokumentációkkal bíbelődve, a többiek az autót bütykölik. Mintha nem is három nap múlva lenne a verseny.

A győri Arrabona Racing Team huszonnégy főből áll, de a sikerességüket figyelembe véve az őszi tagtoborzó után ez biztosan változni fog. Nem is akármilyen sikerekről beszélünk, hiszen tavaly, az első szezonjukban 44 csapatból a 14. helyen végeztek a hazai versenyen. Aztán Oroszországban tizenkét együttest legyőzve szerezték meg az összetett első helyezést. Az Arrabona Racing Team alapvetően két részre bontható.

A menedzsment részleg többek közt biztosítja a megfelelő hátteret, arculatot épít és megszervezi a rendezvényeket. A konstrukciós részleg a tervezésért, a műszaki megoldásokért felel. Ezért a csapat nem csupán járműmérnökökből és gépészekből áll, szükség van közlekedésmérnökre, elektronikai tervezőre, marketingesre, informatikusra, modellezőre, és gazdasági szakot hallgató munkaerőre egyaránt. A tervezők még további kategóriákba sorolhatók, mint például elektronika, futómű, hajtáslánc, fék és kormányzás részleg.

Hőlégfúvó hangja akasztja meg a beszélgetést, az egyik kolléga szénszál erősítésű kompozitból gyárt pótalkatrészt. A vákuumos eljárást saját maguk végzik, hosszas kísérletezés útján jutottak el a megfelelő összetételhez. A végén lassan kell lehűteni az alkatrészt, ezt profi cégek kamrában csinálják. A diákcsapatnak azonban nincs lehetősége ilyesmire, ezért kartondobozba helyezik a munkadarabot, majd az oldalról bedugott hősugárzóval és hőmérőkkel tartják ellenőrzés alatt a lehűlési folyamatot. És a módszer működik. Nem kell mindig bonyolult dolgokra gondolni, a megoldás sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk. A burkolatokat Attila tervezi, aki nagy hangsúlyt fektetett az autó kinézetére, hiszen a versenybíráknál jó pont a szép és egységes megjelenés. A tavalyi autójuk olyan rövid idő alatt készült el, hogy ezzel már nem tudtak foglalkozni.

Jól össze kell hangolni a közös munkát, hiszen több karról és évfolyamról valók a csapattagok. Az idősebbek megpróbálják felépíteni az utánpótlást, átadni a tudást és a tapasztalatot. Bárki lehet csapattag, aki nappali tagozatos egyetemista, és kellően elhivatott. A csapat két lány tagja, Anasztázia és Dominika például nemrég csatlakozott. Elmondásuk szerint nem okoz gondot huszonkét férfival együtt dolgozni, hamar megtalálták a feladatukat. A csapat menedzsmentjével foglalkoznak, ám eközben sokat tanulnak a srácoktól. Egyre gyakorlatiasabban gondolkodnak, és ritkábban vesznek el a részletekben.

A szezon változatosan épül fel. Januárban kell jelentkezni a versenyekre, nagy a túljelentkezés. Csak az a csapat juthat be, amelyik helyesen tölt ki egy, a mérnöki munkával kapcsolatos, kreativitást igénylő kérdéssort. Minden csapat elkészíti saját versenynaptárát, összeállítja, mely versenyeken szeretne részt venni. A győriek idén a hazain kívül Csehországban és Olaszországban szerepelnek. A versenyszezon nyár végén lezárul. Szeptemberben a Concept Freeze nevű eseménnyel kezdődik a tervezési és fejlesztési időszak, december végén fejeződik be. Ekkor kezdik legyártani az alkatrészeket, majd összeszerelik az autót. Nyár elején bemutatják az új járművet, és elkezdődik a tesztelés.

Márk, az elektromos ember vágódik be közénk a szakadó esőből. Minden részegységért, amiben elektronika dolgozik, ő a felelős. A szenzorok és a biztonsági berendezések fontos részei az ART02 kódjelű autónak. Ha bármi probléma adódik, a vészkapcsoló megnyomásával le kell állnia az járműnek. Megszűnik a gyújtás, a befecskendezés, és a pedálok beesnek. A pilóták szerepe sem elhanyagolható. Ezt a mérnöki munkán felül plusz feladatként kapja a hat kiválasztott. A versenyszezont megelőzően öt-hat hónapos erőnléti felkészülést végeznek, hiszen egy versenyautó vezetése elég megterhelő. De édes a teher, hiszen ki ne akarna vezetni egy ilyen gépet.

Máté, a főkonstruktőr egy kerékagyat tart a kezében. Rosszul esztergálta ki a beszállító, így a csapágy nem illeszkedik megfelelően. Persze aggodalomra semmi ok, ez még egy régebbi darab, azóta már kierőszakoltak a cégből egy használhatót. A dolgot így sem érti: aki ebből él, miért engedheti meg magának, hogy csak úgy lehagyjon egy rádiuszt? És nem csak ezzel az egy alkatrésszel voltak ilyen gondjaik.

Aztán bemutatja az új autót. A tavalyi ART01-esből megtartották a jó dolgokat. Egyszerű, megbízható és könnyen szerelhető lett az ART02. Fontos, hogy a cockpit kényelmesebb legyen. Az acél csővázas, hátsókerekes járműben egy KTM 500 EXC-ből származó egyhengeres blokk van. A versenyszabályoknak megfelelően a szívórendszer elejére 20 mm-es szűkítőt kellett rakniuk. Áttervezték az egész szívó- és kipufogórendszert. Egy új motorvezérlő program megírása után a gyári 58 lóerőből 50-et sikerült megtartani. A 175 kg-os menetkész tömeg függvényében ez nem is kevés. A maximális forgatónyomaték 43 Nm, mely 3000-es fordulattól a 9500-as tiltásig rendelkezésre áll.

Mi az a Formula Student?

Versenysorozat egyetemistáknak. A résztvevők feladata a jármű tervezésén és megépítésén túl az autó köré felépített teljes üzleti koncepció kidolgozása, prezentálása és a projekt működéséhez szükséges anyagi háttér biztosítása. A világszerte megrendezett eseményekre az autókat úgy kell megtervezni, mintha egy fiktív vállalat sorozatgyártásra szánt terméke lenne. A statikus versenyszámokban a bírák ellenőrzik a csapat műszaki, gazdasági és üzleti felkészültségét. A dinamikus rész pedig négy versenyszámból áll. A Skid Pad­ben nyolcas alakú pályán kell bizonyítani az autó kanyarodási képességeit. Az
Autocross­on egy hosszabb, egyeneseket és kanyarokat egyaránt tartalmazó pályán kell menni.

Az Endurance versenyszámban az autó strapabírását ellenőrzik, itt összesen 22 km­t kell megtenni a csapatoknak. A gyorsulási szakaszt pedig egy 75 méteres aszfaltcsíkon teljesítik.

A tavalyi autó tapadási gondjait új futómű tervezésével orvosolták, így Máté szerint „most már nem csak kilinccsel előre tudunk közlekedni”. Mivel a szabályzat nem köti ki, milyen motort kell használni, minden csapat a szerinte legjobb konstrukciót választja. A győriek a kis össztömegre esküsznek, ezért választottak egyhengerest. Mint minden motorsportban, a Formula Studentben is nagyon sokat számít 30 kiló súlytöbblet. Ezért is tervezték át a tavalyi autót, és faragtak le 35 kg-ot. Csak a váz 18,5 kilóval lett könnyebb, míg a merevségét 30%-kal növelték. Jelenleg az autó 65%-a egyedi alkatrész, a többit készen rendelték, némelyiket a tengeren túlról. Próbálnak egyre több egyedi és saját maguk által gyártott elemet használni.

A tesztelések során egyre többet tudnak meg az autó karakteréről. Miután összerakják a gépet, először az alapfunkciókat vizsgálják. A motorindítás és az elektromost berendezések ellenőrzése után kiviszik a pályára, és egyre hosszabb ideig mennek vele. Eleinte öt, tíz perceket, a végső stádiumban pedig tizenöt percig járatják egyhuzamban. Ennél hosszabb tesztre nincs szükség, hiszen a leghosszabb futam is nagyjából ennyi. Jól érzik magukat együtt, sokat tanulnak egymástól. Nehéz elszakadni a műhelytől, de ki-ki a maga módján megpróbál kikapcsolódni. Van, aki futni jár vagy fotóz, van, aki a téli sportok szerelmese. De teljesen sosem feledkeznek meg a közös célokról. Jövőre például egy monocoque (héjelemekből felépülő és önhordó) vázat és egy aero-csomagot szeretnének kifejleszteni.

11. lett a győri csapat

Véget ért az idei Formula Student Hungary a győr­gönyűi kikötőben. A 14 ország érkező 43 csapatának közel 1000 versenyzője küzdött meg egymással. A három magyar együttes is mindent megtett, a győriek a 11., a budapestiek a 30., a miskolciak pedig a 43. helyen végeztek.