Versenybe küldték a vizet kipufogó Toyotát

2015.08.24. 13:48 Módosítva: 2015.08.24. 13:48

A világ első sorozatgyártású hidrogén-autója ugyan versenyen kívül indult a rali-világbajnokság németországi futamán, természetesen azzal a céllal, hogy felhívja a típusra az európai vásárlók figyelmét. Az üzemanyagcellás autón keveset módosítottak, épp csak annyit, hogy rajthoz engedjék a szervezők. A többszínű fényezés viszont egész jól elfedte az autó ügyetlen formatervét.

A Toyota hidrogén-autója persze nem épp versenyzésre termett. A villanymotorja ugyan 150 lóerős, ami nem kevés, viszont nem könnyű, így 9,6 másodperc kell hozzá, hogy elérje a 100 km/h-s sebességet. Ezért is volt meglepő, hogy a japán gyártó szakemberei úgy vélték, megfelelő reklám a típusnak, ha végigkergetik egy raliversenyen. Erre a célra persze kapott az autó bukókeretet, versenyzésre alkalmasabb gumiabroncsokat és fékbetéteket, valamint látványosabb fényezést, de ahogy az a képeken is látszik, ettől még utcai autóként billegett végig a gyorsaságikon. A pilótának, egy bizonyos Mitsuhiro Kunisawának nem sok öröme lehetett benne, pedig ő, amellett, hogy főállásban újságíró, tapasztalt ralipilóta is. A raliszerepléshez ráadásul meglepően komoly felszerelést kellett kivinnie a Toyota Motorsportnak – többek közt egy mobil hidrogénkutat, amelyből biztosíthatták az üzemanyagellátást az autó számára. Ennél talán még a két év múlva induló gyári raliprogram is kisebb felhajtást igényel majd.

Néhány héten belül, valószínűleg épp Németországban, a Frankfurti Autószalonon jeleti be a Toyota, hogy mikor és mely országokban indul a típus európai forgalmazása – nyilván ennek is köszönhető, hogy most mindent bevetnek azért, hogy a közönség felfigyeljen a típusra. A Mirainak azonban nem lesz egyszerű a dolga, hisz egy hidrogénnel hajtott autónál még nagyobb probléma a kúthálózat hiánya: jelenleg csak néhány nagyobb városban találhatók ilyen töltőállomások, és egyelőre sehol nem elég gyakoriak hozzá, hogy a Mirai hétköznapi használati tárggyá válhasson. Már ha nem tartunk a hidrogén-autóhoz egy jó nagy dízel-kamiont, ami utánunk hozza a töltőállomást.