Villannyal támad a Red Bull?

2015.09.20. 07:42

Elektromos hajtásláncot kaphat a Red Bull utcai sportkocsija. Az eddigi hírek még azt sugallták, hogy az Aston Martinnal közösen fejlesztett gép a Mercedes-Benz AMG részlegétől kap motorokat, de most teljesen más irány tűnik valószínűnek.

A Forma-1 legjobb mérnökei közt számon tartott Adrian Newey ugyanis a fejébe vette: minél inkább jövőbe mutató technikával vési be magát az eddigieknél is jobban az autóipar történelmébe. Mivel hagyományos üzemanyagokkal működő sportautókat sokan gyártanak, a Ferrari, a McLaren és a Porsche pedig az elmúlt években a hibrid-szegmensben tett oda magát, így Newey a hírek szerint tisztán elektromos megoldásban gondolkodik.

Nyilván ebben a műfajban is voltak már próbálkozások, nem is akármilyenek. Gondoljunk csak a Tesla Model S-re, amely puszta létezésével is sok kétkedőt terelget a villanyhajtású autók világa felé. Hogy aztán a Newey-féle megoldás mennyire lesz versenyképes, az még a jövő zenéje. Az mindenesetre biztos, hogy egyes források szerint a neves mérnök több különböző tanulmányon is dolgozik, hogy aztán a legjobb megoldást találja meg.

Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy elektromos autóként kezd a Red Bull sportkocsi, később aztán benzines-elektromos hibrid következik. Így pedig az is elképzelhető, hogy nem hagyják ki a buliból a Mercedest sem. Az AMG-t vezető Thomas Weber korábban már elmondta: 2020-ig saját hibrid hajtásláncot szeretnének készíteni – ez kerülhet majd az érkező újdonságba.

A projekt egyébként hivatalosan még nem kapott zöld utat a Red Bulltól. Amennyiben minden akadály elhárul, legkorábban 2018-ban láthatjuk a végleges változatot.