Az Apple is belép az autógyártók közé

2015.09.22. 13:34

A Wall Street Journal híre szerint az Apple autójára rábólintott a cég vezetése, most már jöhet a fejlesztés. Ez alapján úgy néz ki, 2019-re el is készülhet az Apple első elektromos négykerekűje.

Nem először hallunk az Apple autóról – már nyolc éve keringtek efféle pletykák – de ezúttal úgy néz ki, lehet is belőle valami. Állítólag már most hatszázan dolgoznak a projekten, amelyről egyelőre senki nem beszél. Csak onnan sejtették eddig is, hogy mi készül, hogy az Apple leszerződtetett több korábbi Mercedes, Fiat-Chrysler és Tesla alkalmazottat is. A Wall Street Journal szerint azonban most kapott hatalmas lökést a program: döntöttek róla, hogy megháromszorozzák az autós részleg munkatársainak számát, így az évtized végére kész termékké válhat az iCar.

Egyelőre annyi sejthető az autóról, hogy elektromos lesz, akár a Tesla és a Google kísérleti járművei, és lesznek autonóm funkciói, bár elemzők szerint az kevéssé valószínű, hogy az Apple már az első generációt teljesen önvezetővé tudná tenni. Ugyanakkor tudjuk, hogy kértek engedélyt Kaliforniában önvezető autók tesztelésére, azaz ilyen téren is követik a Google által kijelölt irányt.

Bár az Apple az iPhone sikerével ismét a számítástechnikai iparág egyik leggazdagabb óriáscégévé nőtt, az autóipar idegen terep a számukra, és hatalmas anyagi kockázatot jelent. Talán ezért is ragaszkodnak a teljes titoktartáshoz: végső soron ameddig nem jelentenek be semmit, addig nem is kell bejelenteni annak az ellenkezőjét – az Apple egyelőre anélkül állíthatja le a költséges kísérletet, hogy magyarázkodnia kelljen.