Toyota Miraiból valami dögöset?

2015.10.22. 13:36

Valószínű, hogy a Toyota Mirai az idén simán megkapná az Év Legrandább Autója címet, de a japánok nagyon igyekeznek, hogy elfogadtassák az ormótlan formát. Erre használták a Vissza a Jövőbe napot: Kaliforniában mutattak egy sirályszárny-ajtós, sportos változatot.

Régi szabály, hogy mindennek jól áll az ültetés – és mi még hozzátennénk, hogy egy furán nyíló ajtópár úgyszintén. Talán ebből kiindulva készítették el a Toyotánál a Miraiból a Vissza a Jövőbe DeLorean-jének modern változatát. A matt-ezüst fényezés is az északír sportkocsi rozsdamentes karosszériáját idézi, a felfele nyíló ajtópárnál világosabb utalást a szellemi rokonságra pedig elképzelni is nehéz. Nyilván igyekeztek is jó szögből fotózni, de azt kell mondjuk, a Miraival is csodát tettek a nagy felnik és az arasznyi ültetés. Olyan szempontból viszont inkább karikatúra a Toyota tanulmány, hogy a Miraival szemben a DeLorean DMC-12 valószínűleg kora legjobb formatervű autója volt.

A Toyota emellett egy másik filmes autó utánérzését is elkészítette: Marty McFly álmainak autója, az 1985-ös Toyota Hilux SR5 ihlette a fekete, kengururácsos, keresőlámpákkal teleaggatott pick-upot. Az egyetlen, de annál nagyobb különbség, hogy most a bő két számmal nagyobb Toyota Tacuma volt az alap – érthető módon, hisz mára a Hilux, sőt, a teljes közepes pick-up kategória nyomtalanul eltűnt az Egyesült Államokból az elmúlt harminc év során, és már csak az ilyen óriási platós modellek maradtak.