Gyors utcai Yarist ígér a Toyota

2015.11.02. 17:48

Tetsuya Tada, a Toyota sportkocsi-fejlesztő részlegének vezetője beszélt a Yaris-szal kapcsolatos tervekről. 2017-ben terveznek visszatérni a rali-világbajnokságra – valószínűleg már a Yaris következő generációjával – és ennek kapcsán egy gyors utcai változat is készül.

A legújabb sportos Toyoták atyja azt mondja, vezetett egy Ford Fiesta ST-t, és a cél az, hogy jobb utcai sportmodellt készítsenek a Yarisból. „Meghaladjuk a Fiestát, és a Polo GTI-t is. Versenyképes sportmodellt szeretnénk csinálni.” - mondta. A Yarisból egyébként ma is létezik egy gyári sportváltozat – igaz, csak Japánban – 1,4 literes, 150 lóerős turbómotorral, de a GRMN változat messze nem elég erős, hogy a kategória legjobbjaival versenyezhessen, ahhoz legalább 200 lóerő kell. Úgy tudjuk, az összkerék-hajtást túl drágának találták, így a sport-Yaris csak elsőkerék-hajtású lesz, de mivel a vetélytársak is mind azok, ebből aligha lesz probléma.

Tada úr emellett egy másik érdekes infofmációval is szolgált: a Toyota olyasfajta almárkát tervez bevezetni, amilyen a Mercedesnél az AMG, de az eddig használt TRD rövidítést nem tartják erősnek, ismertnek, jól hangzónak. Mindezek a tervek persze csak 2017 elejére válnak valósággá, várhatóan a következő Yaris bevezetésével párhuzamosan.