Vagy fél évet késnek az új Alfa Romeók

2015.11.06. 06:38

Az Alfa Romeo Giulia bemutatása eleve furcsán indult, hisz eddig csak egyetlen változatot, az 510 lóerős Quadrofoglio Verdét leplezték le, igaz, legalább annak a forgalmazását még az idén megkezdték volna. A lígújabb hírek szerint azonban durván fél évet csúszik a menetrend: a Giulia QV csak jövő év közepén érkezik, a többi változat pedig csak 2016 vége felé. Ennek megfelelően az Alfa szabadidő-autója már csak 2017-ben érkezhet meg.

Nem ez az első eset, hogy a Fiat késlekedik az Alfa Romeókkal kapcsolatos tervek megvalósításával, de ez a mostani csúszás komoly problémákat okozhat. A Giulia, amely végre fellendíthetné az eladásokat a jelenlegi, évi 70 ezer alatti szintről, jövő tavaszra sem készülhet el. A pontos okokat egyelőre nem ismerjük – egyes pletykák szerint még tökéletesíteni kell az új modellt, mások a kínai eladások lassulásával magyarázza a költséges bemutatók elhalasztását – de a késés már biztos. Ez persze Észak-Amerikában jelent nagyobb gondot, ahol további fél évet késik a márka bemutatása.

Az Alfa Romeo ma valószínűleg a legrosszabb helyzetben levő autómárka a piacon, hisz tavaly 68 ezer autót adtak el összesen. A Fiat azonban nagyszabású márka-megújítást tervez, nyolc új modellt ígérnek, és mintegy 5 milliárd eurót költenek a márkára abban a reményben, hogy az évtized végére sikerülhet 400 ezer fölé emelni az éves eladásokat. A Fiat-Chrysler vezetését már korábban is sokan kritizálták, mondván, hogy túlbecsülik az Alfa Romeóval elérhető eredmények mértékét, de ilyen durva késésekkel még valószínűtlenebbnek tűnik, hogy sikerülhet a német luxusautó-gyártók erős vetélytársává növeszteni a márkát.