Leleplezték a Fiat vadiúj sportkocsiját

2015.11.18. 11:14

A Barchetta óta nem készített ilyen nyitott kétülésest a Fiat, de a 124 Spider igazán ígéretes. És bár a műszaki alapok a Mazda MX-5-ösből származnak, ennek alig van látható nyoma az olaszok sportkocsiján.

Eredetileg úgy volt, hogy az Alfa Romeo kapja a hátsókerék-hajtású sportkocsit, de végül egy ígéret miatt – a Fiat vezetése megfogadta, hogy Alfa Romeo csak Olaszországban készül majd – mégis a Fiat 124 Spidert támasztották fel Mazda alapokon. A formán látszik is, hogy a tervezők igyekeztek minél többet belecsempészni az 1966 és 1985 között gyártott elődből, amely ma már ritka klasszikusnak számít, annak ellenére is, hogy összesen több mint 170 ezer példányt gyártottak belőle.

Az új Spider hűtőmaszkja és első lámpái egyértelműen az elődre utalnak, ahogy a felfelé megtört övvonal a kilincs környékén, vagy a csomagtér befelé lejtő peremei. A Mazda alapokra egyedül a szélvédőkeret utal, és a rövid tengelytáv, amitől az autó arányai bizonyos szögekből nézve nem tökéletesek. A Fiat persze nem csak a formaterven változtatott, de a Mazda motorjai helyett is a sajátját építteti a 124 Spiderbe. Az 1,4 literes turbós négyhengeres régi ismerős, ezt építik a legtöbb sportos Fiat modellbe, például az 500 Abarthba. Itt kerek 160 lóerős, azaz a csúcsteljesítménye azonos a Mazda kétliteresével, bár a turbófeltöltés miatt az olasz motor valószínűleg nyomatékosabb karakter. Így nem lehetetlen, hogy a 124 Spider jobban gyorsul majd, mint az erősebbik MX-5. Motorból csak ez az egy lesz, váltóból viszont kétféle, hatfokozatú kézi, vagy automata.

A 124 Spider persze Japánból érkezik, ugyanabból az üzemből, ahonnan a Mazda MX-5, de a forgalmazás beindítására még várnunk kell: úgy tudjuk, 2016 nyarán kezdik a gyártást, így az új modell épp az ős-Spider 50. születésnapjára kerülhet a Fiat kereskedésekbe világszerte.