Okosszemüveg a gyári munkásoknak

2015.11.29. 06:45

Háromdimenziós okosszemüvegekkel tenné hatékonyabbá a munkát wolfsburgi üzemében a Volkswagen. A német óriásnál néhány hónapon át már tesztüzemben alkalmazták ezt a módszert, most azonban a kedvező tapasztalatok miatt élesben is bevezethetik.

Elsősorban a logisztikával foglalkozó dolgozóknak jelenthet segítséget a szemüveg. Az ötlet szerint ugyanis a lencsén megjelenhet a szükséges alkatrész cikkszáma, és pontos helye, így tehát a navigációban is segítheti a munkásokat az eszköz. Emellett pedig pirossal tudja azt is jelezni, ha éppen nem a megfelelő darabot ragadják meg. Mivel a szemüveg hanggal és érintéssel vezérelhető, megszabadulnak a kézi vonalkódolvasóktól is.

A tesztüzem után több tucat dolgozó kezdi majd használni az okosszemüvegeket. Egyelőre csak bizonyos részlegeknél alkalmazzák, de a későbbiekben a gyár többi részére, sőt más városokban működő üzemekre is kiterjesztik a programot. Reinhard de Vries, a wolfsburgi egység logisztikai vezetője szerint ezzel új szintre emelik az emberek és a technikai eszközök közötti együttműködést.

A szemüvegeket az Ubimaxtól, a Google partnerétől szerezte be a Volkswagen. Ez a cég egyébként beszállítóként a Daimlerrel, a BMW-vel és a Toyotával is jó kapcsolatot ápol.