Három hengert a legnagyobb Volvóba?

2015.12.06. 14:21

A Volvo néhány nappal ezelőtt leplezte le – ha még csak virtuálisan is – S90 névre keresztelt modelljét, a márka legnagyobb személyautóját. Akkor már megírtuk róla, amit tudni lehetett, így az sem volt titok, hogy a kezdetektől árulják majd hibrid hajtáslánccal is a prémium-szedánt. Most viszont úgy hírlik, hamarosan bővül is a motorválaszték.

Az újdonság egészen pontosan egy 1,5 literes, háromhengeres turbós benzines lehet, amelyet kínai partnerükkel, a Geelyvel közösen fejlesztenek. A svéd gyártó vezetői korábban még egyértelműen kizárták azt a lehetőséget, hogy az S90 megkapja ezt a blokkot. Most azonban a kutatás-fejlesztésért felelős alelnök, Peter Mertens sugallta azt, hogy mégis beszerelhetik a háromhengerest.

Ez egyértelműen azt jelentené, hogy a 407 lóerős S90 T8 AWD alá pozícionálnák a feltehetőleg visszafogottabb teljesítményű hibridet. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy kizárólag elsőkerék-hajtással érkezik ez a modell. Mertens azt is hozzátette, hogy jelenleg is léteznek már háromhengeres motorral szerelt S90-es prototípusok – azokról viszont további részleteket nem árult el.

Az 1,5 literes sorhármas egyébként annak a motorcsaládnak a része lesz, amelynek kétliteres tagjait már korábban bemutatták. Ezek az egységek válthatják majd fel a kínálatban a jelenlegi 1,6-osokat. Azonban míg a Volvo a tervek szerint csak turbós ezerötösöket használ majd, addig a Geely szívómotorként szerelné be azokat saját autóiba.