Saját autója mártotta be a cserbenhagyó sofőrt

2015.12.07. 17:51

Közhely, hogy manapság autóba ülve a sok elektronikai segédeszköz nem csak bennünket, hanem a közlekedés összes résztvevőjét igyekszik óvni, sőt ma már, ha kell, helyettünk is vezet némelyik autó.

A Ford más szemszögből közelítette meg a feladatot. Három évvel ezelőtt kifejlesztette a SYNC fantázianevű rendszert, ami baleset esetén helyettünk hívja a hatóságokat, hogy mihamarabb a segítségünkre siethessenek. Ehhez csak párosítani kell telefonunkat az autóval, a technika pedig figyeli a drasztikus sebességváltozásokat, vagy például azt, ha kinyílik a légzsák.

Ford-emergency-assistance-SYNC

Az 57 éves Cathy Bernstein is csak biztonságban szerette volna tudni magát, ám most börtönbe kerülhet. Az amerikai hölgy egy teherautónak és egy kis áruszállítónak is nekiütközött, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Pechjére az ő telefonján is be volt kapcsolva a Ford alkalmazása, ami azonnal riasztotta a rendőröket. A diszpécser és Bernstein közötti párbeszéd a következőképpen zajlott:

– Minden rendben van.

– Oké, de az ön autója automatikusan felhívott minket, ami csak baleset esetén történhet meg. Elhagyta a helyszínt? – válaszolt a rendőrségi diszpécser.

– Nem, én soha nem tennék ilyet.

Segítség nélkül elhagyni egy baleseti helyszínt minden esetben bűncselekmény, de Bernstein története csak egyike az első kirívó eseteknek. Valószínű, hogy az elkövetkezendő évek egyik meghatározó kérdése lesz, hogy az autógyártók mennyire kezelik bizalmasan a felhasználóikról egyre nagyobb mennyiségben megszerzett adatokat.