Újabb autóipari találmány, az okos ablak

2015.12.14. 15:47

Az egy gombnyomással elsötétíthető ablaküveg állítólag készen áll a tömeggyártásra, már csak arra várnak a Continentalnál, hogy az autógyártók meglássák a lehetőséget az új megoldásban. Az Intelligent Window-nak nevezett megoldással állítólag részben és egészében is fokozatmentesen állítható egy üvegfelület átlátszósága, ami az alkatrész-beszállító óriás szerint rengeteg lehetőséget rejt.

Ilyen például, hogy a szükség szerint sötétíthető vele a szélvédő felső része, kiváltva ezzel a hagyományos napellenzőket, de lesötétíthető vele az autó például napon parkolva is, ami csökkenti a karosszéria felmelegedését. A belső elemek öregedését is lassítja, sőt, azt mondják, ezzel a megoldással a klímaberendezés mérete és teljesítménye is csökkenthető. Ennél persze sokkal többféle felhasználás képzelhető el – az intelligens üveg egyetlen hibája, hogy amíg nincs megfelelő igény iránta, és nem állnak rá a szériagyártásra, addig meglehetősen drága.

A nyilvános bemutatásával épp ezen szeretne segíteni a Continental: nem titkolt céljuk, hogy meggyőzzenek néhány autógyártót a megoldás hasznosságáról.

Hasonló megoldások persze eddig is léteztek, de csak a legdrágább autókba kerültek, a Continental viszont szélesebb körben szeretné elterjeszteni az Intelligent Window-t.