Ocsmány vagy mesteri? Mindegy, olcsó

2015.12.22. 17:28

Úgy látszik, az év utolsó napjaiban ránk borul az új autómárkák hordója. Az Aqos után itt a Jannarelly, de ez már nem csak fantáziálás.

Anthony Jannarelly terve nem csak néhány látványos ötlet, jóval közelebb áll a valósághoz, mint szerb barátainké, viszont nem kevésbé elvetemült. A francia dizájner, aki már olyan referenciamunkákat tud mutatni, mint a W Motors Lykan, saját vállalkozásba kezdett, amelynek első terméke a Jannarelly Design-1, egy a hatvanas éveket idéző sportautó lesz. Nyilatkozata alapján egy egyszerű, elérhető, olcsón fenntartható, de annál élvezetesebb autó megalkotása volt a cél.

A közölt fotók alapján úgy tűnik, túl vannak a prototípus-építés stádiumán, és a csővázas, alumínium karosszériás autó hamarosan rendelhető is lesz. A klasszikus, hosszú orr – rövid far felépítés ellenére az ülések mögött, keresztben hordja a motorját, egy 300 lóerős V6-ost, amelyet a Nissan szállít. Ha igaz a beígért 4 másodperces nullaszáz, illetve a 220 km/h körüli végsebesség, a Design-1-nek igen könnyűnek kell lennie, de erről egyelőre hallgatnak az alkotók.

Nagy kérdés, hogy közúton használható lesz-e a Jannarelly, hiszen kétséges, hogy rendelkezik-e a kötelező biztonsági rendszerekkel. Angliában egyedi engedélyezési eljárással állításuk szerint forgalomba lehet helyezni, és az USA-ban is van erre lehetőség néhány államban. A Design-1-et amúgy elsősorban pályahasználatra szánják, évi kétszáz körüli darabszámmal, ami akár reális is lehet, elnézve az 55 ezer dolláros, mintegy 16 milliós árat.