Két évre vagyunk az önvezető autótól

2015.12.26. 18:21

Elon Musk nem a visszafogott nyilatkozatairól híres, de ezt a mondatot azért megjegyezzük 2017 végéig.

Bátrabban használja a technológiát a Tesla, mint a legtöbb autógyártó. Így történhetett, hogy 2015-ben szabadjára engedték az autopilotnak nevezett funkciót, amely erre alkalmas környezetben, leginkább autópályán és hasonló gyorsforgalmi utakon megengedi, hogy a sofőr levegye kezét a kormányról. Elon Musk, a figyelemfelkeltő nyilatkozatairól híres cégvezető szerint 2017 végére elkészülnek a teljesen önállóan közlekedő autóval.

Kiskapuként fenntartotta ugyan, hogy az ehhez szükséges jogi háttér lelassíthatja a bevezetés folyamatát, ami további egy és öt év közötti késedelmet okozhat. Ilyen közelre eddig még senki sem mert önvezető autót ígérni, sokan azzal kapcsolatban is szkeptikusak, hogy a belátható jövőben egyáltalán megvalósul az autonóm autózás olyan formában, hogy az elindulástól a megérkezésig ne legyen szükség sofőrre.

A következő években a Tesla mindenesetre szorgalmasan gyűjti az adatokat a forgalomban lévő autóival, amelyek folyamatosan rögzítik, milyen helyzetekben viselkedik másképp egy sofőr, mint a háttérben futó robotpilóta, ha éppen ő vezetné az autót. Musk szerint ebből néhány éven belül kiderül majd, hogy az önvezető autók biztonságosabbak, mint az emberi sofőrök.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.