Kokózott, eltiltják a ralist

2015.12.28. 09:42

A motorsportban ritka, bár nem precedens döntést hozott a Brit Antidopping Szövetség: kokainfogyasztásért két évre minden sportversenytől eltiltja Paul Bird ralist, sikeres csapatvezetőt.

Paul Bird neve első sorban a motorkerékpársportot követők számára lehet ismerős. Csapata, a Paul Bird Motorsport az elmúlt években szétnyerte magát a brit Superbike-bajnokságban, szerepelt a Superbike-világbajnokságon is, és 2012 és 2015 között még a gyorsasági motoros vébé királykategóriájában, a MotoGP-ben is jelen volt. A Paul Bird Motorsport versenyzői emellett ott vannak Európa olyan legendás utcai futamain, mint a Man TT, az Ulster Grand Prix vagy a North West 200. Ennek a közepesen sikeresnek mondható csapatnak a tetején ül Paul Bird, korábban motokrossz-versenyző, jelenleg jól menő railis.

Bird még júliusban - az amúgy általa megnyert - Nicky Grist Stages Rally után adott mintát egy doppingteszthez. A technikai sportokban nem szokás efféle vizsgálatokat végezni, de mint sportversenyen, az antidopping szövetségeknek megvan a felhatalmazásuk, hogy teszteljenek. Bird mintájában kokaint és vizelethajtót találtak, a döntést pedig csak most hozták meg: kétéves eltiltás minden sportverseny alól, amire a brit szövetségnek ráhatása van. Ez persze csak a versenyzői karrierjét érinti, a csapatvezetés majd kitölti napjait 2017. júliusáig. 

A motorsportban kevés hasonló példát találni, de azért időnként keményen megbüntetnek néhányakat, mint például a kiváló francia autóversenyzőt, Frank Montagny-t, aki egy tavalyi Formula-E verseny után bukott kokainszármazákkal a szervezetében. Jelenleg kétéves eltiltását tölti, ami 37 évesen valószínű már a profi pályafutása végét jelenti.