2016.01.03. 17:39

Csökken a gépjárműlopások száma az autovadasz.eu weboldal bejelentései alapján, a 2015-ös év autólopási statisztikái szerint. Korábban az oldal ismertségével arányosan nőtt a bejelentések száma: 2014-ben 1024, 2015-ben viszont csak 520 bejelentés érkezett.

Az oldal indulása óta a kiadott statisztikák általában jelentős hasonlóságot mutatnak az ORFK által kiadott hivatalos gépjárműlopási statisztikákkal akár a gépjárművek márkáját vagy a tolvajok által a legközkedveltebb budapesti kerületek nézzük.

A csökkenés számát igazolja az is, hogy a rendőrség látványos akciókkal, jelentős támadást indított az autótolvajok ellen az elmúlt évben. Az akciók során több száz lopott gépjármű került elő és több tucat autótolvaj, orgazda, és hamisító került a hatóság kezére.

Az oldal tavalyi statisztikáit összegezve pár dolog kiemelhető: a gépjárművek márkáit tekintve 2015-ben a jól ismert trend folytatódott, az első helyen most is a Volkswagen és a Toyota állt, őket követte a Ford, Suzuki, Renault és az Opel.

Továbbra is Budapestről érkezik az autólopási bejelentések majdnem kilencven százaléka. Szintén megszokott a trend, ha a budapesti kerületek eloszlását nézzük. Az éllovas továbbra is a XI. kerület, igaz arányait tekintve az egyik legnagyobb budapesti kerület.