Így néz ki a jövő sofőrje

2016.01.06. 14:40

Az önvezető autók egyik legfontosabb eleme egy nagy teljesítményű számítógép – az Nvidia most ilyet épített, kifejezetten jármű-irányítási céllal.

A Drive PX 2 nevű egység egy igen erős számítógép, amelyben 12 processzormag és két Pascal grafikus feldolgozóegység kapott helyet. Itt persze ez utóbbiak sem kijelzőknek számolnak háromdimenziós képet, hanem elképesztő számítási kapacitásukat használják. A rendszer számítási teljesítménye 8 Tflops, ami nagyjából 150 erős személyi számítógép teljesítményének felel meg. A gép egyszerre 12 videókamera, valamint lézeres, radaros és ultrahangos érzékelő jeleit képes fogadni és feldolgozni, és ezek révén képes feltérképezni a jármű környezetét.

Az Nvidia ráadásul nem csak a szupervasat kínálja, de egy DriveWorks nevű szoftver-csomagot is, a DiGITS elnevezésű tanulóképes programmal együtt, amellyel állításuk szerint jelentősen felgyorsulhat a robotpilóta-fejlesztés folyamata. Az utóbbi program arra való, hogy összegyűjtse az adatokat, amelyeket az önvezető autó számítógépe állít elő a szenzorok adatainak kiértékelése alapján, és ezeket egy felhő-hálózat segítségével megossza a többi robotpilótával is. Így a vezérlőszoftverek lényegében önmagukat fejlesztik, hisz egyre több valós szituáció tapasztalatának adatait képesek összegyűjteni.

Már meg is van az első felhasználó, a Drive PX 2-re azonnal lecsapott a Volvo, amely ezt tervezi beépíteni jövőbeli, önvezető autóiba. Ám a DiGITS programot már eddig is használta az Audi, a BMW, a Ford és a Mercedes, így jó esély van rá, hogy ezek a cégek is felhasználják majd az Nvidia autóvezetésre tervezett számítógépét.