Dögösen néz ki a Toyota terep-kupé

2016.01.08. 18:05

Picit szomorú, de megkerülhetetlen tény, hogy a Toyotánál mostanában mintha nem éreznék az autórajzolást. A GT86 óta a szériamodelljeik, de a tanulmányautóik többsége is inkább furcsa, mint harmonikus. Pedig úgy néz ki, tudnak, tudnak, ha akarnak, legalábbis erre enged következtetni a ViRA tanulmány, amelyet Japánban mutatnak be, valószínűleg a Tokyo Auto Salon keretein belül.

A jó arányú terep-kupé a tervezők szerint a Vitz – nálunk ismertebb nevén a Yaris – és a RAV4 keresztezéséből született, de ez nemigen látszik rajta. A kijelentés talán a koncepció születésének körülményeire utal, hisz az övvonalig egyértelműen az aszfalt-terepjárók sémáját követték a tervezők, a kabin viszont egy rövid háromajtósé. Az összkép mégis hangsúlyozottan sportos – ha azt mondanák, 4-500 lóerős motor dolgozik a hosszú motorháztető alatt, akkor sem kételkednénk nagyon.

Nagy kérdés persze, hogy számíthatunk-e bármi hasonlóra a japán óriástól, de egy efféle szériamodell valószínűleg akkor is sokat lendítene a cég hírnevén, ha praktikus szempontból láthatóan semmi értelme. A ViRA láttán az az érzésünk, van még remény: talán készülhetnek még vonzó, érdekes Toyoták, feltéve, hogy a cégvezetés felismeri, milyen hasznos lenne, ha az autóik nem csak ésszerűek, de látványnak is sokkal kellemesebbek lennének.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.