Olajhamisítókat fogtak az oroszok

2016.01.09. 16:50

Olajhamisítókat füleltek le a hatóságok Oroszországban. A moszkvai bűnbanda igen nagy tételben dolgozott, több millió rubelt kerestek azzal, hogy saját, pancsolt termékeiket ismert gyártók neve alatt értékesítették.

Az elkövetők egy komoly üzemet alakítottak ki erre a célra, ott pedig nagyban folyt a termelés. Többek közt a Shell, az ExxonMobil és a Total márkajelzésével ellátott flakonokba és kannákba töltötték az így előállított folyadékokat. Ezen kívül egyes autógyártók saját olajait, így a Fordét, a Mazdáét és a Toyotáét is hamisították.

Ez persze nem egyedüli eset a világban, sőt Oroszországban is volt már példa hasonlóra. A mostani sokkal inkább azért érdekes, mert elképesztő mennyiségekkel dolgoztak. A rendőrségi akció során hetventonnányi motorolajat foglaltak le, összesen nyolcvanezer kanna várta már készen az eladást.

A hírek szerint legalább öt ember vett részt a bűnszervezet munkájában. Egyikük éppen a seremetyjevói repülőtéren tartózkodott, és Kínába lépett volna le egy jelentősebb pénzösszeggel, de elkapták. A hamisítók a hatóságok közlése szerint évente mintegy 12 milliárd rubelt, azaz közel ötvenmilliárd forintot kaszáltak tevékenységükkel.