2016.01.12. 12:38

A Lexusnál láthatóan rájöttek, hogy több kell nagyon csöndes és kényelmes limuzinoknál, ha be akarják fogni a németeket. Érdekes, erős, arculatteremtő autókra van szükség, és az LC 500-zal pontosan ilyen igyekeztek létrehozni.

Az LFA sportkocsi volt az első lépés ebben az irányban, és bár a V10-es közúti versenygép ötszáz példányát szivacsként tüntették el a sportkocsigyűjtők, kiváló poszterautó volt. Ám egy ideje már nem hallani róla – mondhatni sikerrel teljesítette a küldetését, de kellett helyette valami. Ez lett az LC 500, amely sokkal elérhetőbb, viszont ha lehet, még jellegzetesebb formavilágú autó. Tulajdonképp nem tettek mást, csak kifejlesztették a 2012-es LF-LC tanulmány szériaváltozatát, meghagyva a legtöbb, általában csak tanulmányautókra jellemző részletmegoldást.

Az LC 500-at szinte lehetetlen a ma ismert kategóriák bármelyikébe belegyömöszölni. A karosszéria átmenet egy sportkocsi és egy nagy túrakupé között. A 2+2 üléses elrendezés alapján inkább sportkocsi, az anyaghasználat és az első utasok kényelme alapján viszont inkább a luxuskategóriába illik. A hajtáslánc is hasonlóan kétarcú: az ötliteres, 32 szelepes szívó V8-as a maga 467 lóerejével határozottan sportosnak tűnik, viszont a hozzá kapcsolt tízfokozatú automata váltó már kevésbé tűnik sportosnak – igaz, a gyáriak szerint az új váltó van olyan gyors, mint bármelyik dupla kuplungos automata. A 4,5 másodperces gyorsulás százra persze kiváló érték, de aligha akad olyan megszállott, aki kézi üzemmódban végigkapcsolgatná az össes fokozatát, még ha erre meg is van a lehetőség.

Nem is olyan érdekes persze, hogy hová soroljuk a különleges formájú Lexust. A lényeg, hogy sokkal elérhetőbb, mint az LFA volt, és kiválóan betöltheti a sportos csúcsmodell szerepét a Lexus kínálatában. Nyilván sokan lesznek, akik vágynak majd rá, márpedig ez az, amire a Toyota luxusmárkájának most szüksége van.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!