Ma állítják le a Land Rover Defender gyártását

2016.01.29. 16:51

Eredetileg félig-meddig munkagépnek tervezték, és 1948-ban aligha gondolta volna bárki, hogy 2016 elejéig húzza az alapkonstrukció. Számos hasonló modell született akkortájt Európában, de a Land Rover mindet túlélte.

A Rover 1947-ben, az amerikai hadsereg által hátrahagyott Willys Jeepek mintájára tervezte meg az első Land Rovert, amelyet egyszerre szántak személyautónak és mezőgazdasági gépnek. Az első szériaváltozatba 1,6 literes, 50 lóerős motort építettek, a korabeli Rover P3 négysebességes váltójával, amelyet terepfelezővel egészítettek ki, és lendkerekes összkerék-hajtással, eleinte tető és ajtók nélkül. Az acél vázkeret és az alumínium burkolat azonban már ezen az első modellen felbukkant.

A típust persze többször is továbbfejlesztették, és annak ellenére, hogy tucatnyi gyártó próbálkozott hasonló terepjárókkal az 1940-es és 60-as évek közötti időszakban, ezek közül csak a Land Rover volt képes túlélni. A második generációt, a Series II-t 1958-ban mutatták be, a Series III-as 1971-től készült, az utolsó generációt pedig 1983-ban mutatták be, igaz, eleinte 90-es, 110-es és 130-as típusjjelzéssel futott, csak 1990-ben, a Discovery bemutatása után kezdték Defenderként forgalmazni. A négy fő változaton belül is számos frissítést élt meg a típus, amelyet sokféle motorral gyártottak – létezett V8-as kivitel, sőt BMW hathengeres benzinmotorral is összeraktak néhányat Dél-Afrikában.

A típus ugyan mind a mai napig a legjobb munkaterepjárók egyike, ám az eredeti koncepció sok tekintetben elavult: a karosszéria ma már nem számít elég biztonságosnak, valamint a gyártási eljárásai sem gazdaságosak, ezért döntöttek a leváltása mellett. Az eddigi nyilatkozatok alapján az utódmodell kényelmesebb és biztonságosabb lesz, de mindenekelőtt sokkal inkább divattárgy, és sokkal kevésbé munkagép.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!