2016.01.30. 09:54

Továbbra is a Toyota a világ legnagyobb autógyártója. A japánok a 2015-ös statisztikák alapján megvédték 2014-es címüket – igaz, saját magukhoz képest kisebb visszaesést könyvelhettek el. Zsinórban negyedik éve állnak már az élen.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint 10,15 millió Toyotát értékesítettek világszerte 2015-ben – egy évvel korábban 10,23 millió darab talált gazdára. A második helyre a Volkswagen-csoport fért oda 9,93 milliós eladással, míg a dobogó harmadik fokát a General Motors csípte el 9,8 millióval. Látható tehát, hogy nem túl nagyok a különbségek. Hozzájuk képest azonban már jelentősebb a Renault-Nissan lemaradása, ők 8,22 millióval zártak, míg a Hyundai-Kia az ötödik helyet kaparintotta meg 8,01 millióval.

A verseny egyébként végig szoros volt: 2015 első negyedévében a Volkswagen beelőzte a Toyotát. A második féléves visszaesésben persze szerepe lehetett az ősszel kipattant TDI-botránynak is, amellyel kapcsolatban azóta is sok a bizonytalanság. Emellett pedig Kínában és Oroszországban, tehát két jelentős piacon is csökkentek az eladások, ez is éreztette hatását a VW eredményeiben.

A Toyota számait értelmezve azt is látni kell, hogy ebben a 10,15 millió eladott autóban a Scion, a Lexus, a Hino és a Daihatsu járművei is benne vannak. Utóbbi márkában eddig csak részesedéssel rendelkezett a Toyota, most azonban úgy tűnik, teljesen fel is falják azt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Ciprusi hangulat

Élettel teli tengerparti sétányok, hangulatos óvárosi részek. Cipruson minden adott egy felejthetetlen nyaraláshoz.