Osztódik a Renault sportrészlege

2016.02.03. 17:55

Carlos Ghosn, a Renault első embere beszélt a Renault Sport átszervezéséről és a közeljövőt érintő céljairól. Elválik az utcai RS modelleket és a versenyautókat fejlesztő részleg, az előbbi Renault Sport Cars, az utóbbi Renault Sport Racing néven külön részlegként, de szoros együttműködésben folytatja.

Az utcai részlegre az eddiginél sokkal többet tervez költeni a Renault: a cél az, hogy 2018-ra az itt fejlesztett RS, GT és GT-Line modellek eladásait megduplázzák. Ennek érdekében egyrészt terjeszkednek a fejlődő piacokon is – azaz több hasonló modell várható, mint a Brazíliában kínált Sandero RS – másrészt új modelleket is bemutatnak. Valószínűleg a növekedési stratégia egyik eleme az is, hogy a következő Mégane RS elérhetőbb, ugyanakkor kevésbé kiélezett autó lesz, mint az aktuális: úgy hallani, a Clio sportváltozatához hasonlóan ez is kizárólag ötajtós karosszériával készül majd, és ebbe is csak dupla kuplungos automata váltó kerül majd az erős turbómotor mellé. A korábbinál puhább modell így kevésbé lesz versenypálya-barát, ugyanakkor gyors hétköznapi autónak alkalmasabb lehet. A Renault Sport Cars feladatai közé tartozik majd az Alpine márka újbóli bevezetése is, amelyre a jelenlegi tervek szerint az októberi Párizsi Autószalonon kerítenek majd sort.

Az egykori gyári Renault csapat – amely néhány évig Lotusként működött – visszavásárlásával újra a Formula 1 kerül a cég sportprogramjának fókuszába. Ezt a tevékenységet – és persze a Formula-E, a Clio kupa és a többi gyári támogatású versenysorozat – szervezését veszi át a Renault Sport Racing, amelynek vezetője közvetlenül Ghosn-nak jelent majd. Természetesen az eddigi költségvetést is jelentősen megnövelik, ahogy Ghosn fogalmazott, abban a reményben, hogy a sikeres F1-es szereplés közvetlen pozitív hatással lesz majd a Renault Sport utcai autóinak eladásaira is.

A Renault motorszállítóként eddig is fontos szereplő volt a Formula 1-ben, de úgy néz ki, most, hogy kihült a kapcsolat a korábbi partnerrel, a Red Bullal, a cég megpróbálja megismételni gyári csapatként elért sikereit, amelyek közül Fernando Alonso 2005-ös és 2006-os világbajnoki címe a legemlékezetesebb. Ennek érdekében pedig sokkal nagyobb összeget szándéköznak elkölteni a gyorsasági autósport csúcskategóriájában, mint eddig.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Őszi belföldi csomagajánlatok

Mindjárt itt az őszi szünet, foglaljon már most akciós ajánlatainkból.