Veszteségesebb a Tesla, mint várták, de semmi baj

2016.02.11. 16:34

Zsinórban tizenegyedik veszteséges negyedévéről számolt be a Tesla Motoros. A veszteség önmagában nem meglepő, de a mértéke lényegesen nagyobb volt, mint elemzők várták. Hiába: az optimizmus töretlen. 

Miközben éves forgalma jelentősen nőtt, pocsék negyedéve volt tavaly év végén a Teslának. Elon Musk autóipar-megváltó vállalkozása a negyedik negyedévben az amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint 1,2 milliárd dollár - az egy évvel korábbinál 27 százalékkal magasabb - értékesítési árbevétel mellett 320 millió dollár, részvényenként pedig 2,44 dollár nettó veszteséget könyvelt el. A cég éves forgalma emellett 26 százalékkal, 4 milliárd dollárra emelkedett. Vesztesége összesen 889 millió dollár, részvényenként éves viszonylatban 6,93 dollár lett, szemben a 2014-es 294 millió dolláros, részvényenként 2,36 dollár veszteséggel. A rossz lendület ellenére idén már nyereséget várnak. 

A 2003-ban alapított, elektromos autókat gyártó vállalat még nem ért el éves nyereséget, az idei évben azonban már pozitív cash-flowra, valamint a kapacitásnövelő termelő beruházásra fordítani tervezett 1,5 milliárd dollár többletkiadás ellenére is némi nyereségre számít. A beruházók kedvének fenntartásához azért nem árt, ha tartani tudják a március végére ígért 35 ezer dolláros új modelljük, a Model 3 bemutatóját, amelynek sorozatgyártását 2017 végén tervezik megkezdeni. Musk ezzel kapcsolatban az eredmény-beszámolón közölte, hogy nem tart a nagyjából azonos árkategóriát képviselő Chevrolet Bolttól, amely előbb fog piacra kerülni a 3-asnál.

Épül a Gigafactory
Épül a Gigafactory

Musk rámutatott, hogy a Tesla minden konkurencia ellenére is nagyjából évente megduplázza termelését. A negyedik negyedévben 76 százalékkal, 17 ezerre növelte a Model S eladásait a Tesla. Az év egészében pedig 50 ezer Model S-t értékesített, 60 százalékkal többet, mint 2014-ben. Idén összesen 80-90 ezer Model S és Model X eladását tervezik. Hamarosan a Gigafactory nevű óriási akkumulátorgyáruk is elkészül, ami nagyban segít a gyártási volumen felpörgetésén. Az eredményeikkel szemben a kilátásaik tehát nagyon biztatóak, amivel a befektetőik és részvényeseik is tisztában vannak.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Őszi belföldi csomagajánlatok

Mindjárt itt az őszi szünet, foglaljon már most akciós ajánlatainkból.