Végre! Jönnek az életszerűbb kibocsátási mérések

2016.02.13. 13:56

Jóváhagyták a károsanyag-kibocsátását mérő új eljárás bevezetését az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek pénteki tanácsülésén (Ecofin). Jöhetnek az életszerű közlekedési viszonyokhoz illeszkedő tesztek. A célkritériumok ígéretesek.

Végre a döntéshozó bürokraták előtt is tiszta: az új autók típusengedélyének kiadásához jelenleg figyelembe vett laboratóriumi mérések távolról sem mutatnak reális képet a nitrogén-oxid-kibocsátásról. Miközben a hivatalos határértékeket akár 400-500 százalékkal is meghaladhatja egyes típusoknál a valós szennyezés. Ebben nagy felelősségük van a lapító gyártóknak, de legalább ennyire elhibázottak a jelenlegi mérési technikák. Ezt reformálják meg végre a közeljövőben az Európai Unió Tanácsának pénteki döntése után.

A valós vezetési feltételek mellett (RDE) mért károsanyag-kibocsátási tesztre vonatkozó eljárás a gépjárművek nitrogén-oxid-kibocsátásának csökkentését tűzte ki célul. A követelmények bevezetése során első lépésként a gyártóknak az új modellek esetén 2017 szeptemberéig (az újonnan gyártott járművek esetében 2019 szeptemberéig) a laboratóriumi teszteredmények és a normál használat során mért járműteljesítmény közötti eltéréseket legfeljebb 2,1-es (110 százalékos) "megfelelési tényezőre" kell csökkenteniük.

Második lépésként az új modellek esetében 2020 januárjáig (az összes új gyártású gépjármű esetén 2021 januárjáig) a mérési eredmények eltéréseit legfeljebb 1,5-ös (50 százalékos) megfelelési tényezőre kell csökkenteni, figyelembe véve a hibahatárokat is. Az Európai Bizottság javaslatában ugyanakkor a dízelautók nitrogén-oxid-kibocsátási határértékének ideiglenes megemelése szerepel az Euro6 környezetvédelmi normáknak megfelelő könnyű személy- és haszonjárművek esetében. A bizottság szerint a határértékek átmeneti könnyítését az új hordozható kibocsátásmérő rendszerek használatából adódó mérési pontatlanságok és "a jelenleg gyártott dízelautók valós vezetési körülmények közötti teljesítményének rövid távú fejlesztésének műszaki korlátai" indokolják.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Rendezvény, esküvő, konferencia, céges tréning?

Nézzen bele a Travelo rendezvény mellékletébe, válogasson partnereink közül!