Teljesen kulcs nélküli autókat ígér a Volvo

2016.02.20. 06:33

Mivel okostelefon ma már mindenkinél van a világ szinte minden táján, úgy néz ki, a Volvo úgy ítéli, lényegében felesleges is lenne a jövőbeli autókhoz kulcsot adnia. Elég a Bluetooth és egy kis program a telefonra, amely tudja a kulcs minden funkcióját. Érdekes ötlet, számtalan lehetőséggel, és néhány lehetséges buktatóval.

A Volvónál például azt vizionálják, hogy egy ilyen megoldással a kölcsönzőcégek például simán átküldhetik klienseiknek az autók digitális kulcsát, így némi online ügyintézés után minden további adminisztráció nélkül beülhetnek a bérautóba a reptéren a megadott időpontban. Mivel a kulcs szólhat egy bizonyos időre, a bérleti szerződés végeztével az autó egyszerűen nem ad további hozzáférést a motorindításhoz. Egyszerű, gyors, fájdalommentes. Emellett a kulcs megosztható másokkal - akár telefonon átküldhető egy ismerősnek vagy családtagnak, anélkül, hogy fizikailag a kezébe kellene nyomni azt.

Arról egyelőre persze nem esik szó, hogy mi lesz mondjuk az autó életciklusának későbbi szakaszában? Egy mobiltelefon-generáció várható élettartama nincs egy év, egy autóé pedig akár tizenöt is lehet. Nem beszélve a különféle mobil-operációs rendszerekről, amelyekből ma is van háromféle elterjedtebb, és még több, kevésbé ismert. Aki Volvózni akar, az később ne vegyen más rendszerű telefont? Vagy tartsa meg kulcsnak a régit? Sok kérdés, amire egyelőre nem tudjuk a választ, bár nem kizárt, hogy a Volvo ezekre is kitalált már valamit.

Egyelőre a Volvónál sem sietik el a dolgot: a tervek szerint az idén tavasztól kínál majd ilyen kulcs-appos Volvókat a Sunfleet nevű autó-megosztó cég a göteborgi repülőtér melletti telepén, de széleseb körben csak 2017-ben kezdik terjeszteni a megoldást, és nem is minden autójukba építik be a technológiát.