Villanyautót várnak Amerikában a VW-től?

2016.02.22. 12:49

Az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége, az EPA a legfrissebb hírek szerint nagyon konkrét, bár az ügyhöz alig kapcsolódó kéréssel fordult a VW-hez. Gyártsanak elektromos autókat Tennessee-i üzemükben. Pedig ez nyilván nem szerepelt a tervek között.

A VW és az EPA jelenleg azon szkanderezik, hogy az ügynökség elfogadja-e a német gyártó javítási javaslatát a csalószoftverrel eladott dízelmotoros autókhoz. A gyártó nem áll jól, egy javaslatukat már visszautasították, de úgy tudni, a tárgyalások folyamatosan zajlanak. A német Welt am Sonntag szerint ezen tárgyalások során merült fel az EPA részéről az igény, hogy a VW készítsen villanyautókat Chattanoogában működő helyi gyárában, ahol jelenleg az európainál nagyobb és olcsóbb amerikai Passat gyártása zajlik. Amennyire tudni lehet, ilyesmit a VW nem tervezett, már csak azért sem, mert az amerikai üzem viszonylag magas bérköltsége miatt drága lenne a gyártás.

Korábban úgy hallottuk, a VW a Budd-e tanulmány gyártására készül, viszont ezt Mexikóban készítenék, hisz méretben, és valószínűleg műszakilag is közelebb áll a Golfhoz és a Jettához, amelyet jelenleg is az Egyesült Államok déli szomszédjában állítanak elő. Azaz az amerikai gyártáshoz új gyártósorokra lenne szükség Tennessee-ben, vagy egy új villanyautóra, amely a Passat alapjaira épül. Mindkettő jelentős, milliárd eurós plusz költséget jelentene. Az EPA emellett állítólag azt is megpendítette, hogy a VW segíthetne az országos elektromos töltőállomás-hálózat kiépítésében is, ami szintén jelentős költség.

Nagy kérdés persze, hogy az EPA mit ígérhetett cserébe. A VW-nek pénzügyi szempontból valószínűleg majdnem mindegy, hogy bírságként veszít-e el egy-két milliárd dollárt, vagy az ügynökség által kijelölt célokra fordítja a pénzt. Ha viszont egy ilyen beruházás presztízs-értékét nézzük, akkor lehet, hogy a német gyártó még jobban is jár egy ilyen megállapodással.

Mindez persze csak spekuláció, amíg valamelyik fél meg nem erősíti, márpedig a VW egyelőre határozottan elzárkózott tőle, hogy kommentálja a híreket – azt mondják, a folyamatban levő tárgyalásokról nem adnak semmiféle tájékoztatást.