2016.02.25. 12:57

A hétszemélyes Tiberio Taxi tanulmányautónak tűnhet, de nem az: ha minden a tervek szerint alakul, turistákat szállít majd Capri szigetén. Feltéve, hogy nem lázad fel a helyi lakosság.

A Fiat 500L sem egy matyóhímzés, de a Castagna Milano szakemberei elkészítették belőle az utóbbi évek legdurvább vizuális környezetszennyezését. A bűntényt súlyosbítja, hogy nem csupán tanulmányautónak szánják, amit csak egyszer mutatnak meg a világnak: ha minden igaz, több tucatnyi készül majd, hogy ezzel váltsák le az 1998 óta szolgáló nyitott, vászontetős Fiat Mareákat, amelyeket Capri szigetén használnak a helyi taxisok. Az elnevezés alapján talán maguk is sejtik, hogy az átalakítás nem sikerült tökéletesre, hisz Tiberius császár után nevezték el, aki uralkodása utolsó éveit nagyrészt Caprin töltötte, a korabeli történetírók szerint hírhedten kegyetlen és perverz játékokkal szórakoztatva magát és udvartartását.

Az 500L-hez toldott 54 centis farrész képtelenül aránytalan autót eredényez. Látszik, hogy igyekeztek valamelyest az eredeti formához igazítani az autó meghosszabbított hátsó felét, de a végeredmény talán épp attól ilyen démoni, hogy nem tűnik valamiféle házi barkácsolás eredményének. A cél nyilván az volt, hogy hasonlóan tágas autót kínálhassanak a Caprin dolgozó taxisoknak, mint amilyenek a mostanság szolgáló Mareák, de valószínű, hogy az 500L konstrukciója még annyira sem alkalmas kabriónak, mint a régebbi Fiat szedánok. Ezért csak a tető közepét vágták ki, a tetőkeret a helyén maradt, helyette hátul nyitott az autó.

Az átalakításnál egyébként láthatóan igyekeztek igényes anyagokat használni: a hátsó plató burkolata és pereme tíkfából és mahagóniból készült, akár az igényesebb hajóké, belül pedig Alcantara kárpitozást használtak, amelynek a színét és mintázatát a megrendelő tetszés szerint választhatja majd ki.

Elsőként a Genfi Autószalon látogatóit terrorizálják majd a Tiberio Taxival, de a nyáron talán már szolgálatba is áll néhány ilyen hétüléses Capri szigetén.

Csoportos Hajóutak

Ahány kikötő, annyi felfedezés, tengeri hajóutak sok látnivalóval és pihenéssel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!