Új óriásdízelt fejleszt az Audi?

2016.02.25. 14:31

Bár a nagy nyolchengeres dízelek divatja vagy tíz éve tetőzött, és mára teljesen elmúlt, ráadásul az egész dízelesdi most, a nagy botrány után egy kicsit kínos ügynek is tűnik, a legújabb pletykák szerint az Audinál épp egy nagy dízelmotor kifejlesztésének vége felé közelednek.

Az amerikai Car and Driver értesülései szerint az új motor a jelenlegi, 4,2 literes, 380 lóerős dízel V8-as utódja lesz a következő A8-asban, és annál is erősebb, legalább 400 lóerős és 700 Nm csúcsnyomatékú. A hír persze nem meglepő: a motorfejlesztés nem megy gyorsan, azaz nyilván évekkel a dízelbotrány kitörése előtt eldőlt, hogy a V8-as dízel elkészül. És ez állítólag már készen van, ha az amerikai lap híre igaz, akkor már idén áprilisban, a Bécsi Motorszimpóziumon megmutatják a szakmai közönségnek. Azaz az Audi csak veszíthet rajta, ha nem küldi gyártásba, hisz a legnagyobb költséget jelentő fejlesztést már kifizették.

A motort elsősorban a következő A8-asba szánják, amely 2018-ra várható – a bemutatót talán már 2017 második felében megtartják – de nem kizárható, hogy már korábban beépítik a nagyobb Audik némelyikébe, például a Q7-esbe vagy az A7-esbe. Valószínű, hogy az Audi lesz az egyetlen a piacon, amely efféle motort kínál, úgy tudjuk, a riválisok már kizárólag több, akár három- vagy négyturbós, hathengeres dízelekben gondolkodnak, amelyekkel már ma hasonló teljesítményszint érhető el.