Új óriásdízelt fejleszt az Audi?

2016.02.25. 14:31

Bár a nagy nyolchengeres dízelek divatja vagy tíz éve tetőzött, és mára teljesen elmúlt, ráadásul az egész dízelesdi most, a nagy botrány után egy kicsit kínos ügynek is tűnik, a legújabb pletykák szerint az Audinál épp egy nagy dízelmotor kifejlesztésének vége felé közelednek.

Az amerikai Car and Driver értesülései szerint az új motor a jelenlegi, 4,2 literes, 380 lóerős dízel V8-as utódja lesz a következő A8-asban, és annál is erősebb, legalább 400 lóerős és 700 Nm csúcsnyomatékú. A hír persze nem meglepő: a motorfejlesztés nem megy gyorsan, azaz nyilván évekkel a dízelbotrány kitörése előtt eldőlt, hogy a V8-as dízel elkészül. És ez állítólag már készen van, ha az amerikai lap híre igaz, akkor már idén áprilisban, a Bécsi Motorszimpóziumon megmutatják a szakmai közönségnek. Azaz az Audi csak veszíthet rajta, ha nem küldi gyártásba, hisz a legnagyobb költséget jelentő fejlesztést már kifizették.

A motort elsősorban a következő A8-asba szánják, amely 2018-ra várható – a bemutatót talán már 2017 második felében megtartják – de nem kizárható, hogy már korábban beépítik a nagyobb Audik némelyikébe, például a Q7-esbe vagy az A7-esbe. Valószínű, hogy az Audi lesz az egyetlen a piacon, amely efféle motort kínál, úgy tudjuk, a riválisok már kizárólag több, akár három- vagy négyturbós, hathengeres dízelekben gondolkodnak, amelyekkel már ma hasonló teljesítményszint érhető el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Csoportos Hajóutak

Ahány kikötő, annyi felfedezés, tengeri hajóutak sok látnivalóval és pihenéssel.