Romániába költözik a legkisebb Ford terepjáró

2016.03.22. 14:13

A döntés érthető: az aszfalt-terepjárók, és azon belül is a kisebb, elérhetőbb változatok piaca villámgyors növekedésnek indult, legalábbis ez olvasható ki a statisztikákból. Erről a lehetőségről pedig a Ford sem szeretne lemaradni.

A teljes európai piac mintegy 10%-ot nőtt tavalyelőttről tavalyra, de közben az utcai terepjárók szegmense 23%-ot, ezek közt a legkisebb, kompakt járműveké pedig 44%-ot nőtt. Magyarul az ilyen magasabb személyautókat veszik, mint a cukrot, így a Ford most felkészül, hogy kielégítse a növekvő igényeket. Európába eddig az indiai Chennaiból szállították az Ecosportot, de most megkezdik a romániai Ford üzem felkészítését a típus gyártására. Craiovában jelenleg a B-Max gyártása zajlik, de a kis egyterű iránt csökken a kereslet – csak tavaly 14%-kal fogyott kevesebb, mint 2014-ben – így bőven akad hely az Ecosport számára.

A Ford most mintegy 200 millió eurót fordít romániai telephelyének felkészítésére, így, ha minden a tervek szerint alakul, 2017 második felében meg is kezdődhet az Ecosport gyártása Romániában. Tavaly a B-Maxból bő 46 ezer fogyott, Ecosportból pedig majdnem 40 ezer, de a trendek alapján valószínű, hogy jövőre már a terepjáró-fazonú modell lesz a népszerűbb. Ám nem csak ez a két modell készülhet Craiovában, az egykori Daewoo-Oltcit gyártelepen: úgy hallani, a Ka kisautó következő generációját is itt szerelhetik össze Európa számára, így jócskán megnőhet az üzem kihasználtsága.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Csoportos Hajóutak

Ahány kikötő, annyi felfedezés, tengeri hajóutak sok látnivalóval és pihenéssel.