Ilyen lesz az új Subaru Impreza

2016.03.23. 13:52

Nagyon nem meglepő, hogy a New York Auto Show-n a Subaru leleplezte az új Imprezát – pontosabban egyelőre csak a négyajtós kivitelt, és csak néhány kiválasztott előtt – hisz már vagy fél éve mutogatják a tanulmányautókat. Van azért némi változás azokhoz képest, és nem feltétlen a jó irányba, így az új Impreza ránézésre inkább csak egy újabb átlag japán szedánnak tűnik.

A Subaru ezúttal is elkövette, amit már annyiszor: mutatott egy tanulmányautót, majd a szériamodellt majdnem ugyanolyanra készítette, kivéve az arányokat. Ez azonban épp elég hozzá, hogy agyoncsapja az jól kitalált összhatást. Tavaly novemberben mutatták meg az Impreza Sedan tanulmányt, amelytől szinte minden részletmegoldást megörökölt a sorozatgyártmány, csak a motorháztető lett kevésbé domború és övvonal fut alacsonyabban. Ez nyilván célszerűbb, hisz a nagyobb üvegfelületektől világosabb lesz a beltér, és a sofőr is jobban kilát, viszont az autó karaktere ennyitől is alaposan megváltozott. A végeredményt a legjobban úgy lehetne körülírni, hogy semmi különös, vagy bővebben: aligha a formája miatt veszik majd az új generációt.

Az új Impreza persze nem csak az új forma miatt lehet sikeresebb az elődeinél, hisz teljesen új alapokra épül: állítólag merevebb, csendesebb és biztonságosabb lesz, mint az elődei, miközben a karosszéria tömegéből is faragtak a japánok. A szűkkörű bemutató persze azt is jelezheti, hogy még változtathatnak néhány részleten, de ez legfeljebb egy-egy kevéssé lényeges részletet érinthet, drágábban módosítható alkatrészeket aligha.

A kiállított autó állítólag egyszerű kétliteres, polgári változat, így ha lesz nagy teljesítményű WRX kivitel, az lehet sokkal látványosabb megjelenésű. Konkrét adatokat egyelőre nem árult el a japán gyártó – úgy tűnik, ezeket egy későbbi, szélesebb körű bemutatóra tartogatják.