Huszonöt éve kapta be a VW a Škodát

2016.03.26. 06:41

Egész pontosan 1991 március 28-án írták alá a szerződést, amelynek következtében a Škoda Auto állami kézből a Volkswagen konszernhez került. Most már látszik, hogy ezzel a cseh gyártó járt a legjobban az egykori KGST autógyárai közül: nem csak a neve maradt fenn, de meglehetősen sikeres, és házon belül még mintha némi önállóságot is élvezne.

Ez persze korántsem volt ilyen egyértelmű a kezdetekkor. Amikor a VW átvette a céget, épp az akkor még viszonylag új Favoritot gyártotta a cég, amely, bár az ex-szocialista országok mezőnyében a legkorszerűbb autók közé tartozott, legalább tíz év lemaradásban volt a kapitalista konkurenciával szemben. Az első igazán versenyképes Škoda, amelyről már nem születtek lekicsinylő hangulatú viccek, csak öt évvel később érkezett: az Octavia már a VW aktuális műszaki megoldásaira épült, és váratlanul sikeresnek bizonyult. Ez a típus, illetve az 1999-ben bemutatott Fabia teremtette meg a későbbi sikerek alapjait, amelyek túlszárnyalták a VW csoport várakozásait is.

A Škoda tavaly már 1,06 millió autót adott el, amivel harmadik a vállalatcsoporton belül, a VW és az Audi után – amit valószínűleg még a VW vezetősége sem sejtett 1991-ben. Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Škodánál az elmúlt húsz évben törekedtek egy jól átgondolt, teljes modellpaletta kialakítására, ráadásul úgy, hogy az autóik markánsan eltértek a műszaki szempontból rokon Volkswagenektől.

Az évek során fel-felmerült persze a kérdés, hogy nem lett volna-e jobb, ha a cseh autóipar önállóan folytatja, de ahogy a Lada, a Dacia, az FSO vagy épp a Zastava példája mutatja, ezek a regionális gyártók tőkeerős szakmai partner nélkül nem igazán életképesek. A Lada és a Dacia ma már a Renault irányítása alatt fejlődik, a Zastavát a Fiat húzta ki a csávából néhány éve, de számos hasonló márka, mint a Moszkvics, az ARO vagy az FSO mára egyszerűen tönkrement.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!