Hihetetlen méretűre nőhet a Takata légzsák-visszahívása

2016.03.30. 17:49

Az eddig sem volt kétséges, hogy a Takata légzsák-visszahívása a történelem legnagyobbja. Most napvilágot látott néhány adat, amelyek alapján megpróbálhatjuk felmérni, mekkora lehet a baj, ha minden kedvezőtlenül alakul a légzsák-beszállító számára.

Persze a számok akkorák, amit átlagos ember összehasonlítási alap híján nehezen képzel el: 2700 milliárd jen – mintegy 24 milliárd dollár – ami közel ötöde Magyarország éves bruttó nemzeti össztermékének. Ez azonban a legpesszimistább becslés, ami akkor következik be, ha kiderül, hogy a Takata légzsák-patronokból világszerte valóban 287,5 millió példányt kell visszahívni. Ebben az esetben persze az is erősen kérdéses, hogy a Takata egyáltalán túlélheti-e az ügyet, vagy lehúzza a rolót. Ez állítólag attól függ, hogy az autógyárak hajlandók-e felvállalni a visszahívás költségeit, vagy sem. Elemzők szerint ugyanis a Takata önmagában már a költségek felének kifizetésével is átlépné saját pénzügyi lehetőségeinek határát.

Korábban úgy tűnt, hogy csak kivételesen nagy nedvességtartalmú levegővel érintkezve válhatnak veszélyessé a Takata által szállított ammónium nitrát tartalmú légzsák-piropatronok. Ám azóta előfordultak balesetek száraz éghajlatú területeken is, megdöntve ezt az elméletet. A jelenség egyébként ugyanaz, a légzsák-patron a tervezettnél jóval nagyobb energiával dobban fel, így a légzsák felfújása helyett műanyag- és fémrepeszeket lő a sofőr arcába, ami gyakran jár végzetes következményekkel. A pontos okokat egyelőre sem a gyártó, sem más nem tudta megállapítani, de ha kiderül, hogy maga az ammónium nitrát jelenléte okozza a hibát, akkor mind a 287 millió légzsákpatront le kell cserélni, amit ilyen hatóanyaggal autóba építettek az elmúlt évtizedekben.